Pstruh lososovitý s citronovou krustou a pečeným fenyklem (Miriam, Snedeno.cz)
Ingredience (na 2 porce):
|
Pstruha rozdělíme na dvě porce, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a na grilovací pánvi z obou stran lehce předpečeme (začínáme na straně s kůží). Bílek metličkou vyšleháme do středně tuhého sněhu. Do vyšlehaného bílku přimícháme strouhanku, půlku nastrouhané kůry a nastrouhaný sýr. Navrstvíme na každou opečenou porci půlku směsi a dáme zapéct pod gril do trouby.
Z fenyklu odkrojíme tuhé stonky, rozkrojíme na půlku, vykrojíme košťál a nakrájíme na asi centimetrové nudličky. Na pánvi rozehřejeme olej, opečeme na něm plátky fenyklu spolu s troškou cukru. Podlijeme vínem a trochou vody, přidáme kari pastu, přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka. Chvíli před změknutím přidáme zbytek citronové kůry a trochu citronové šťávy.
Lososový pstruh v listovém těstě (Marek Raditsch v pořadu ČT Vše o vaření)
Ingredience (na 2 porce):
|
Stáhneme pstruha z kůže. Nakrájíme zeleninu na tenké nudličky. Orestujeme zeleninu na másle se šafránem, nejdřív mrkev, potom přidáme celer, následně česnek. Čerstvý špenát orestujeme zvlášť, stačí dvě minuty. Obojí osolíme a opepříme. Necháme vychladnout.
Vyválíme na pomoučeném plátu listové těsto. Skládáme na něj vrstvu špenátu, na něj filet z lososa a na něj vrstvu orestované zeleniny.
Nakonec vše zabalíme do štrůdlu, lemy spojíme rozmíchaným vajíčkem. Štrůdl potřeme taky po celém horním povrchu a posypeme kmínem.
Pečeme 15-20 minut v troubě vyhřáté na 20 stupňů celsia.