Čtvrtek 3. prosince 2020svátek má Svatoslav 0 °C sněžení Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Pudink z podmáslí s rebarborou, lískovými oříšky a malinovou granitou podle šéfkuchaře

Pudink z podmáslí s rebarborou, jahody, lískovými oříšky a malinovou granitou. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pudink z podmáslí s rebarborou, jahody, lískovými oříšky a malinovou granitou. | foto: HERGETOVA CIHELNA

Máte chuť na něco exotického a výjimečného? Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Vojtěcha Vaclavíka z Hergetovy Cihelny na Pudink z podmáslí s rebarborou, jahody, lískovými oříšky a malinovou granitou.

Pudink z podmáslí s rebarborou, jahody, lískovými oříšky a malinovou granitou

Pudink z podmáslí

  • 1/2 vanilkový lusk
  • 2 skrojky kůry z pomeranče
  • 125g cukru
  • 200ml šlehačky
  • 300ml podmáslí
  • 2 plátky želatiny
  • 1 pol. lžíce citronové štávy

Svaříme 100ml smetany s cukrem a pomerančovou kůrou. Přidáme vanilku později citron a namočenou želatinu. Přecedíme. Vmícháme do 300ml podmáslí a vychladíme. Vyšleháme 100ml šlehačky, kterou všleháme do vychladlého mixu, rozdělíme do forem a necháme vytuhnout.

Malinová granita

  • 250g perlivé vody
  • 250g malinové pyré
  • 50g cukr
  • 1⁄2 plátku želatiny namočené ve vodě

Ve 100ml zahřáté perlivé vody rozpustíme cukr, přidáme želatinu, pyré a zbytek vody. Propasírujeme do připravené nádoby a zamrazíme. Naškrábeme vidličkou a do servisu uchováváme v mrazáku.

(150g maliny, 250ml voda, 10g cukr, 3min, 20min klid)

Rebarborovo - ibiškový rozvar
Rebarboru očistíme a překrájíme na menší kousky, přidáme ibišek, zalijeme vroucím cukrovým rozvarem v poměru 1:2, cukr:voda, tak aby byla ponořená a necháme vychladnout do studena. Podle potřeby dochutíme citronovou šťávou, vodou nebo cukrem.

Slané lískové oříšky
(Voda 30ml, cukr 90g, lískové oříšky 200g, sůl 1,5g)

Oloupané lískové oříšky opečeme do zlatova na pánvi nebo v troubě a překrájíme na drobno. V rendlíku rozehřejeme cukr s vodou na 117C, přidáme lískové oříšky, sůl, rychle zamícháme a rozprostřeme na pečící papír nebo silikon a necháme vychladnout.

Jahodový tatarák
Jahody očistíme a nakrájíme spolu s rebarborou na malé kousky, přimícháme trošku moučkového cukru, nasekanou mátu či meduňku, promícháme a ihned servírujeme.

Servis
Doprostřed hlubšího talíře dáme pudink, na něj jahodový tatarák a kolem ještě pár kousků jahod a rebarbory. Podlijeme trochou rozvaru a nahoru posypeme oříšky. Těsně před servisem posypeme granitou a ozdobíme šťovíkem nebo meduňkou.

Plaga: Stát zaplatí doučování slabších žáků, zvažujeme školu o prázdninách

Ministr školství Robert Plaga | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Příští týden by už konečně mohlo být zřejmé, kdy se minimálně prvňáčci a druháci vrátí do školních lavic. Do konce...

Covid může zabíjet i kvůli přehnané imunitě. V ohrožení nejsou jen oslabení

Druhá vlna pandemie v pražské nemocnici Na Bulovce. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Většina nakažených vyleží covid-19 doma. Pro část pacientů s vážným průběhem je ale koronavirus doslova zabijákem. Tedy...

ANALÝZA: Mlčenlivá pomsta. Američané se bojí říkat, co si myslí, ukázaly volby

Jak volilo americké vnitrozemí? | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Amerika odvolila a nikdo nevěděl, kdo vyhrál, i když Joe Biden to pak začal mít stále více na dosah, byť jen o nos. Ale...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!