Sobota 18. září 2021, svátek má Kryštof
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Půl tuctu zapečených vánočních šneků. Jak je připravit doma?

Jídlo

  5:00
Jak si připravit šneky v pohodlí domova? Původem francouzskou pochoutku připravuje šéfkuchař belgické restaurace Bruxx Jan Pípal zapečenou s bylinkami a česnekem. V České republice se šneci připravovali už za dob první republiky, kdy především vyšší vrstva chodila na šneky při sváteční procházce městem, jednalo se především o vývar z uzeného kolene.

Půl tuctu zapečených vánočních šneků foto: Bruxx

Půl tuctu zapečených vánočních šneků

  • 200 g šneků
  • 1 l hovězího vývaru
  • 2 šalotky
  • 150 g másla
  • 100 g česneku
  • 50 g čerstvého kebrlíku
  • muškátový oříšek
  • petrželka
  • muškátový oříšek
  • majoránka
  • tymián
  • bobkový list
  • sůl 
  • strouhanka na zapečení

Šneky si uvaříme v hovězím vývaru s bylinkami a necháme vychladit. Poté si připravíme máslo - máslo v pokojové teplotě vymícháme s nasekaným čerstvým kerblíkem, utřeným česnekem se solí, strouhaným muškátovým oříškem a nasekanou petrželkou, vše dobře promícháme. Do vyčištěných šnečích ulit dáme trochu připraveného másla, uvařeného šneka a opět zamázneme připraveným máslem. Nakonec posypeme strouhankou a dáme zapéct do trouby cca na 7 minut. 

Půl tuctu zapečených vánočních šneků
Autor:
Témata: máslo, Jan Pípal, Česko

Nesmysly o inflaci v Česku. Znovu bude nízká, uvidíte, tvrdí ekonom Michl

Premium ČSÚ zveřejnil, že inflace je nejvyšší od roku 2008, 4,1 %. Hned v pátek jsem k tomu vydal v MF DNES článek „Nebojte se...

Chci přidat 20 tisíc. Generaci Z kuráž nechybí, s trpělivostí už je to horší

Premium Sedmatřicetiletý Libor vede pobočku banky v krajském městě. Za poslední měsíce přijal několik mladých lidí, dvacátníků...

Hladovění je to nejlepší, co pro sebe lidé mohou udělat, říká neurolog

Jde o největší problém současné medicíny, a to bez ohledu na covid-19 - Alzheimerova nemoc, nejčastější typ demence....

Mohlo by vás zajímat