Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Půl tuctu zapečených vánočních šneků. Jak je připravit doma?

Jídlo

  5:00
Jak si připravit šneky v pohodlí domova? Původem francouzskou pochoutku připravuje šéfkuchař belgické restaurace Bruxx Jan Pípal zapečenou s bylinkami a česnekem. V České republice se šneci připravovali už za dob první republiky, kdy především vyšší vrstva chodila na šneky při sváteční procházce městem, jednalo se především o vývar z uzeného kolene.

Půl tuctu zapečených vánočních šneků foto: Bruxx

Půl tuctu zapečených vánočních šneků

  • 200 g šneků
  • 1 l hovězího vývaru
  • 2 šalotky
  • 150 g másla
  • 100 g česneku
  • 50 g čerstvého kebrlíku
  • muškátový oříšek
  • petrželka
  • muškátový oříšek
  • majoránka
  • tymián
  • bobkový list
  • sůl 
  • strouhanka na zapečení

Šneky si uvaříme v hovězím vývaru s bylinkami a necháme vychladit. Poté si připravíme máslo - máslo v pokojové teplotě vymícháme s nasekaným čerstvým kerblíkem, utřeným česnekem se solí, strouhaným muškátovým oříškem a nasekanou petrželkou, vše dobře promícháme. Do vyčištěných šnečích ulit dáme trochu připraveného másla, uvařeného šneka a opět zamázneme připraveným máslem. Nakonec posypeme strouhankou a dáme zapéct do trouby cca na 7 minut. 

Půl tuctu zapečených vánočních šneků
Autor:
Témata: máslo, Jan Pípal, Česko

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...