130 let
Půl tuctu zapečených vánočních šneků

Půl tuctu zapečených vánočních šneků | foto: Bruxx

Půl tuctu zapečených vánočních šneků. Jak je připravit doma?

Jídlo
  •   5:00
Jak si připravit šneky v pohodlí domova? Původem francouzskou pochoutku připravuje šéfkuchař belgické restaurace Bruxx Jan Pípal zapečenou s bylinkami a česnekem. V České republice se šneci připravovali už za dob první republiky, kdy především vyšší vrstva chodila na šneky při sváteční procházce městem, jednalo se především o vývar z uzeného kolene.

Půl tuctu zapečených vánočních šneků

  • 200 g šneků
  • 1 l hovězího vývaru
  • 2 šalotky
  • 150 g másla
  • 100 g česneku
  • 50 g čerstvého kebrlíku
  • muškátový oříšek
  • petrželka
  • muškátový oříšek
  • majoránka
  • tymián
  • bobkový list
  • sůl 
  • strouhanka na zapečení

Šneky si uvaříme v hovězím vývaru s bylinkami a necháme vychladit. Poté si připravíme máslo - máslo v pokojové teplotě vymícháme s nasekaným čerstvým kerblíkem, utřeným česnekem se solí, strouhaným muškátovým oříškem a nasekanou petrželkou, vše dobře promícháme. Do vyčištěných šnečích ulit dáme trochu připraveného másla, uvařeného šneka a opět zamázneme připraveným máslem. Nakonec posypeme strouhankou a dáme zapéct do trouby cca na 7 minut. 

Půl tuctu zapečených vánočních šneků
Autor: ape
  • Mohlo by vás zajímat
Témata: máslo, Jan Pípal, Česko