Středa 27. ledna 2021svátek má Ingrid -4 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

PUNČOCHÁŘ: Umělotiny aneb Aspikové umění na soutěžích se zápachem

Šéfkuchař Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Šéfkuchař Jan Punčochář | foto: MAFRA - Tomáš Krist

Každoročně se u nás pořádá nesčetně kuchařských soutěží. Musím říct, že já se oněch soutěží neúčastním a snad ani nikdy nebudu. Určitě nemám na mysli různé ocenění kuchařů porotou, více či méně odbornou, která sleduje umění šéfkuchaře delší dobu, většinou rok a následně ocení ty nejlepší.

Dokonce ani nemyslím soutěže, kde jsou regulérní odborníci, kteří hodnotí jídlo kuchařů dle předem stanovených pravidel. Tedy často jsou dané suroviny, někdy i povinné jídlo a hodnotitelé mají určitá kritéria, dle kterých rozdělují body. Kuchaři před porotci vaří a důležitá je příprava jídla, to jak kuchař pracuje se surovinou, čistota při práci a samozřejmě chuť, vůně a estetika jídla. 

Tak ani takové soutěže na mysli nemám. Jde mi spíš o ty, které sponzorují společnosti, jež s kvalitní kuchyní a kuchařským umem nemají zhola nic společného.

Nastíním vám situaci – jdete na kuchařskou soutěž jako pozorovatel – návštěvník. Co čekáte?

Pravděpodobně dobré jídlo, krásnou vůni a hodně chutí. Ale ouha! Toho se tu rozhodně nedočkáte.

Pokrmy, které se na takových soutěžích vystavují, totiž nejsou poživatelné. Jediné měřítko, které tu porota má, je oko a vizuální stránka věci. To, jak jídlo voní, nebo snad dokonce chutná, nikoho zkrátka nezajímá.

No, musím říct, díky Bohu!

Kdyby totiž někoho čirou náhodou jídlo napadlo jíst, mohl by se se zlou zdravotní nevolností potázat. Jídlo je bez chuti i bez zápachu – tedy v tom lepším případě. V pozdějších hodinách už nějaký zápach zcela jistě ucítíte. Vystavované jídlo je totiž na jednom místě i několik hodin.

Skvělým příkladem takových soutěží je například Gastro Hradec – Vitana Cup, hlavním sponzorem je společnost, jejíž produkty ve své kuchyni nesnese žádný dobrý kuchař. Jídlo, které tu kuchaři servírují, drží pomocí párátek a na všem můžete vidět mohutnou vrstvu nechutného aspiku. Vše je plné barviv, umělotin a náhražek. Ostatně, co také jiného, když soutěž zaštítí aspikovo–želatinová společnost.

Je to zkrátka hnus

Bohužel tu nejde o žádné kuchařské umění, je to zkrátka hnus a zneužití dobrých potravin, které se díky barvivům a náhražkám stanou nepoživatelnými. Rozhodně nemáte pocit, že se chcete do jídla hned pustit. Naopak, divíte se, jak to pan kuchař dokázal tak uvařit, že nic nevoní a vše drží svůj tvar několik hodin. A jelikož je jídlo absolutně nevhodné ke konzumaci, co myslíte, že se s ním stane po skončení soutěže? Všechno jde pěkně do koše a mise je dokonána.

Absolutně nechápu, proč jsou kuchařské soutěže věčně spojované s náhražkami a dokonce i kuchařské učebnice jsou takovými polotovary protkány. Proč stále čteme o trendu čerstvých surovin, zdravé stravy, a pak máme kuchařské umění spojené se společností, která tento trend beztrestně popírá!? Musím upřímně říct, že já, kdybych se někdy nějakým omylem na takovou soutěž dostal a dosáhl i na medaili, znamenala by pro mě o mnoho méně než ta, kterou jsem získal za přespolní běh ve 3.A.

Peníze mě omámily. Upřímná zpověď Jana Šimáka, proč ho fotbal přestal bavit

Jan Šimák | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Už nikdy nezjistí, jak dobrý doopravdy mohl být. Říkalo se, že má větší talent než Tomáš Rosický, ale místo, aby si po...

Dům pana Hrbáčka navždy potemní. Letos jeho potomci rozsvítili naposledy

Dům Antonína Hrbáčka v Lípě se v roce 2020 rozzářil před Vánocemi naposledy. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Sedmnáct let postupně vylepšoval a rozšiřoval osvětlení svého domu v Lípě u Zlína Antonín Hrbáček. Jeho vánoční výzdoba...

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...