Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

PUNČOCHÁŘ: Dobrý salát, to je umění a není jen pro holky

Jídlo

  6:35
Trend velí jasně. Většina z nás se přiklání k zdravějšímu životnímu stylu, lidé začínají přemýšlet o tom, co jedí a polotovary se pomalu vytrácí z našich kuchyní. Co mi ale v restauracích, ale i domácích kuchyních ještě trochu chybí jsou různé druhy salátů. Velmi často se v nabídce objevují různé variace na nakrájenou zeleninu doplněnou sýrem nebo kuřecím masem s nějakou tou kupovanou nebo už i domácí zálivkou.

Jan Punčochář foto: Archiv Jana Punčocháře

Šopský, řecký nebo ceasar salát jsou asi ty nejčastější, které můžeme v menu najít. Nově se hodně často objevují i saláty s krevetami nebo salát z červené řepy s kozím sýrem, ořechy a medem.

Je toho ale mnohem víc, co se dá ze zeleniny vykouzlit. A není třeba se omezovat jen na zeleninu. Skvělý salát můžete připravit i třeba kombinací zeleniny a luštěnin nebo dobrého masa. Saláty jsou jednoduše v restauracích často jen doplněním menu, ale nemají hlavní slovo a vlastně se se saláty příliš nepočítá. Nemluvě o tom, že často jde o dosti předražené jídlo, které rozhodně neplní úlohu, kterou má. A to je velká škoda.

Základem dobrého salátu a vlastně i každého jídla je kvalitní surovina. Rajčata mají mít tu krásnou vůni a chuť, papriky mají být svěží a šťavnaté. Bohužel v supermarketech takovou zeleninu jen těžko najdete. I proto přibývá lidí, kteří si zeleninu a bylinky pěstují doma. Druhým předpokladem pro dobrý salát je sezona. Vždy používejte suroviny, které jsou pro dané období a kraj aktuální. A nebojte se zeleninu dále zpracovávat. Pokud máte hodně rajčat, usušte si je na zimní období, oloupané papriky zavařte nebo naložte do oleje nebo si z rajčat vyrobte skvělý kečup. Z bylinek pak lehce připravíte olej, který pak během zimního období krásně využijete. Zelenina a ovoce slouží jako výborný zdroj vitamínů, pokud máte hodně zelí, naložte si ho, stejně jako okurky nebo další zeleninu. Na podzim a v zimě pak nebudete litovat.

Jan Punčochář

Jan Punčochář se vyučil se v hotelu Ambassador a hned po škole pracoval v několika vyhlášených pražských restauracích. Deset let byl šefkuchařem v restauraci Le Terroir, nyní působí jako šéfkuchař v Grand Cru.

Se saláty je třeba experimentovat. V restauracích to sice moc neovlivníte, ale doma se můžete vyřádit. Zkuste třeba výbornou kombinaci vodního melounu s čerstvými rajčátky, olivovým olejem, bazalkou, citronovou šťávou a feta sýrem. Vše nakrájejte na kostičky, promíchejte a nechte řádně vychladit a výtečný salát je na světě. Salát ale není jen pro slečinky, které drží linii. Salát může být i teplý a celkem vydatný, ale stále zdravý. Za chvíli kupříkladu začne sezona dýně. Zkuste si třeba připravit pečenou dýni s tymiánem a zázvorem nebo s kardamomem a zázvorem. K tomu přidejte dobrý dýňový olej a opražená dýňová semínka a podávejte s rozdrceným tmavým chlebem, který namočíte do rozmačkaných sušených a čerstvých rajčat. Varianta, která potěší i milovníky vegetariánských jídel. Hodně oblíbená je momentálně i superpotravina zvaná quinoa. Salát můžete připravit z konfitované křepelky v olivovém oleji, rozmarýnu a česneku. Olej z pečení pak dobře poslouží na dochucení quinoy, přidejte drobenku z domácích chlebových sušenek s parmazánem a čerstvý řapíkatý celer a máte teplý netradiční salát jedna báseň.

Možností je jednoduše mnoho a nám už jen zbývá, aby se restaurace nebály a občas zařadily i nějaký ten experiment. Ale znáte to, kde není poptávka, není nabídka. No, uvidíme, třeba jednou budeme místo knedlíkářů národem salátovým.

JÍDLO POD PALBOU

Nová rubrika serveru Lidovky.cz. O své názory, zážitky a dojmy z gastronomie se se čtenáři podělí šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář, nejlepší český someliér Tomáš Brůha, šéfkuchař a majitel nově otevřené tržnice v Dlouhé ulici Food Story Jiří Konhefr a nově také blogerka Veronika KOKO Kokešová.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...