Pátek 15. ledna 2021svátek má Alice -1 °C sněžení Předplatné LN

Diskuse k článku

PUNČOCHÁŘ: Mladí kluci z učňáku? Postrach kuchyně!

Zase jsem měl jednou slabou chvilku a chtěl jsem dát šanci mladému klukovi z učňáku – obor kuchař/číšník. A zase jsem se přesvědčil, jak zbytečná je škola, na kterou chodil. Žádná úroveň, žádné chování, žádná pokora a hlavně z oboru neuměl zkrátka vůbec nic.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kopeček 4.3.2015 23:41

To není jen v gastronimii.

Z učňáků, ale i ze škol vycházejí čím dál, tím, větší blbci. Jedinec s maturitou neumí spočítat úkol s trojčlenkou. Když si vzpomenu, jaké nároky na střední škole na nás kladli za mého mládí, tak to je dneska opravdu výsměch. Ti blbci bez kalkulačky neumí ani násobit. Když jim dojde baterka nebo vypnou proud, jsou v řiti. Osobně jsem zažil situaci, když čerstvý průmyslovák počítal otci v garáži obvod roury ke kamnům, aby ji mohli skružit na patřičný průměr. Tak to byl opravdu nářez. Nakonec vzal provázek a původní rouru obtáhl a provázek změřil.

J. Jurax 8.3.2015 1:15

Re: To není jen v gastronimii.

No, víte, jako čerstvě do praxe do výpočetního střediska nastoupivší vysokoškolák jsem byl svědkem to, jak bezpečnostní technik nemalé fabriky - středoškolák - neuměl spočítat příslušnou koncentraci desinfekčního prostředku do vlastní studny. Protože neuměl spočítat objem válce, tudíž mu informace, že má dát 30 ml na litr byla na nic, ač věděl, kolik metrů vody v té studně má. Když jsem mu telefonicky nadiktoval vzorec a praštil telefonem soudě, že si někdo z nováčka dělá srandu, netušil jsem, že za dva dny dostanu od šéfa tvrdě vynadáno. Protože ten hodnostář nepochodiv u mne šel za mým šéfem a donesl mu papírek, kde byl napsáno píer nadruhou vé a že co je to to píer a to vé. A to bylo v roce 1973.

J. Novo 23.2.2015 12:45

Pane Puncochar

kde jste byl poslednich 25 let (roku) ? V myslenkovem komatu ?

H. Balzám 22.2.2015 11:36

Komediant

Chtít po osmnáctiletém sotva dospělém ňoumovi, aby byl hned první den na place zdatným profesionálem a po všech stránkách vyzrálou osobností, je trapnost. Rád bych věděl, jak pan Punčochář zasahuje do vzdělávacího procesu, když je takový odborník? Na to nemá čas? Místo toho by všichni tihle kuchaři chtěli jenom dělat show v televizi, to sype víc než chodit pár hodin týdně někam na učňák předávat zkušenosti. A přitom, když tu máme tolik expertů na vaření ze "starých časů", kdy se víc masa rozkradlo než uvařilo, neměl by to být takový problém, ne?

J. Jurax 8.3.2015 1:00

Re: Komediant

Chtít po osmnáctiletém sotva dospělém ňoumovi, aby se hned první den na place snažil předvést v co nejlepším světle není zas tak moc.

Samozřejmě musí ukázat, že se něco naučil, předvést základy řemesla, ale hlavně musí projevit snahu. neptat se co za to, ale co udělat. A nediskutovat s šéfem - na to bude čas až mnohem později. Nakonec - pokud ten ňouma není úplný blbec a chce získat místo, tak to ví. A když neví, jeho problém.

R. Hofman 19.2.2015 8:50

dodatek

Myslíte, že Valerián Komárek něco umí?

V. Komárek 19.2.2015 11:00

Re: dodatek

Hlavně jak pravicová mládež něco (ne)umí. Já už tu republiku nevytrhnu.

P. Zeman 27.2.2015 10:39

Re: dodatek

Tam mládež, která je v článku zmiňována je bohužel pro vás levicová. Pravičák zpravidla nechce hned velké prachy za velké kulové :-P.

R. Hofman 19.2.2015 8:50

dodatek

Myslíte, že Valerián Komárek něco umí?

R. Hofman 19.2.2015 8:47

jeden žasne

co se snaží tvrdit stvoření zvané Valerián Komárek. To snad není kromě Semelové ani u komunistů. To i Huml má větší inteligenci. Snad se doby nevrátí, kdy tací měli slovo.

V. Komárek 19.2.2015 7:13

Typická dnešní pravicová mládež!!!

Žádná úroveň, žádné chování, žádná pokora a hlavně z oboru neuměl zkrátka vůbec nic.

D. Stirský 18.2.2015 12:26

Jsem oboru zcela jiného, ale jako študák

jsem dělal dlouhodobě ficku a poté výčepního ve známém pražském bufetu Lucerna. Svíčková tam byla vynikající, sekaná rovněž, rýžovou kaši se skořicí jsem zbožňoval. Zvláště jako výčepák jsem se opravdu nadřel: od 8 hodin (narazit sudy resp. tanky) až do 9.30 - kasa, čištění trubek atd. Jen tak tak jsem si snědl oběd a zašel na záchod. Večer jsem byl utrmácený, nohy jsem necítil a padnul jsem do postele. Pak jsem byl také 10 měsíců v menze jako pomocná síla (nultý ročník): černé a bílé nádobí, brambory, sklad, odvoz pomejí, úklid... I tam jsem dřel, slovy Nečasovými, jako kůň. A kuchaři a pomocné kuchařky rovněž. Na "šéfech", na řezníkovi atd. bylo vidět, že to jsou lidé vcelku vzdělaní, schopní,... Že by to dříve bylo lepší?

F. Kusák 18.2.2015 11:25

Tak tady musím dát

panu Punčochářovi stoprocentně za pravdu. Posledně byl můj velmi slušný příspěvek smazán, když jsem si dovolil nesouhlasit s úrovní českého pohostinství jako celku. Napsal jsem totiž, že je docela problém nalézt dobrou restauraci (mimo velká města), kde by si člověk mohl vybrat jednoduchá, ale kvalitně uvařená jídla, protože většina kuchařů bohužel ani neví, jak takové jídlo má chutnat. A pan Punčochář mi dává za pravdu (a nejen on). Je to také způsobeno pochybnou atmosférou ve společnosti, kdy člověk realizující fyzicky nějakou hodnotu patří do té méně hodnotné části společnosti. A tak nám chybí řemeslníci ve všech oborech a tam, kde je to možné, raději si práci uděláme sámi.

Jiri Janecek 18.2.2015 12:04

Re: Tak tady musím dát

Vedle se resi pravicovost a komunismus, tak jen par bodu k doplneni vaseho postrehu

1. to jak dobre se najite v restauraci, zavisi na kuchari. To jak dobry je kuchar, zavisi na vedoucim. A to jak dobry je vedouci, zavisi na majiteli... Rekl bych, ze cerstve vyuceny kuchar v Nemecku, Italii ci Francii bude srovnatelne jelito, jako ten nas. To co dela ten rozdil, je podle mne hlavne kvalita (a pristup) nasich "kapitalistu" v oblasti.

2. Spousta lidi, kteri by byli dobrymi kuchari/cisniky jde na jakoukoli ISS, protoze - jak pisete - ta moznost tu je a takove vzdelani prinese lepsi status (i s ohledem na bod 1). Co Prace je malo, lidi moc, skolstvi se tomu trzne prizpusobuje... Co s tim?

3. Pan Puncochar vypada jako clovek, ktery se vyucil ve Zlate huse kdyz byla soucasti RaJ. Takze to svalovani na komunisty (v jinych prispevcich jinych lidi) je mimo... Naopak, tehdy nektere "zamestnanecke benefity" delali z kuchare atraktivni obor a v souladu s trznimi principy zvysovaly jeho kvalitu...

V. Komárek 18.2.2015 9:58

Ano za dnešní silně pravicovou mládež

můžou komunisti... Jo jo to oni .... né my!!!

F. Kusák 18.2.2015 11:37

Re: Ano za dnešní silně pravicovou mládež

Co s tím má společného pravicovost, to fakt nechápu. A jako už poměrně hodně pamatující člověk musím konstatovat, že úpadek řemesel začal již v sedmdesátých letech. A současný nenáročný kapitalizmus to jen umocnil. No a k Francii bych chtěl dodat, že mí francoužští příbuzní, kteří se tam přestěhovali ještě před 2. světovou válkou, pociťují úpadek francouzského restauratérství. Je to určitě ještě lepší než u nás, ale vliv fastfoodů a rychlost dnešní doby je i tam patrná.

M. Pechar 18.2.2015 13:42

Re: Ano za dnešní silně pravicovou mládež

Valerián je troll a většina jeho příspěvků jsem jen provokativní zvratky. On sem nechodí diskutovat, on se sem chodí štěkat.

M. Pechar 18.2.2015 13:41

Re: Ano za dnešní silně pravicovou mládež

Co kdybyste šel zvracet do jiného podniku, trolle?

J. Hanzal 18.2.2015 9:52

Ano,

můžu potvrdit co píšete. Kluk taky studoval "kuchařinu" u nás a za dva roky se nedostal k pořádné praxi. A pak se díky své prof. francouzštiny dostal na roční stáž do Francie a byl jak v Jiříkově vidění co všechno a jak se tam učí, co do teorie a hlavně praxe. No a dopadlo to tak, že tam zůstal a studuje a praktikuje ve Francii.

M. Starý 18.2.2015 10:32

Re: Ano,

To je ten rozdíl oproti bolševikovi, tam tehdy mohl kuchař maximálně na "stáž" do RáJe. Je vidět, že jste ho vedli k něčemu, když se naučil i francouzsky a přeji mu hodně štěstí. Tady by ho byla škoda. Konec konců, vždyť dneska je Francie za "humny" a zatím socialisty ještě zavřít hranice nenapadlo.

J. Hanzal 18.2.2015 10:45

Re: Ano,

Děkuji za podporu pro kluka,ale my ho k tomuto oboru vůbec nevedli, jen jsme mu umožnili to co vždy dělat chtěl. No a dopadlo to dobře.

F. Kusák 18.2.2015 11:41

Re: Ano,

Váš syn bude tou "vyjímkou, potvrzující pravidlo". Ale i já mu moc fandím.

V. Grycz 18.2.2015 9:08

Je to

i v jiných oborech. Své know-how nechce nikdo předávat včetně mizerně placených mistrů na učilištích. Za totáče byla rozbita kontinuita kdy se řemesla a obory předávaly. Děti hutníků šly na práva, děti právníků do hutí. Řád společnosti tím byl zničen.

V. Komárek 18.2.2015 9:39

Re: Je to

Ty jsi taky syn právníků????? Meleš naprosté blbosti.

V. Komárek 18.2.2015 9:55

Re: Je to

Bylo jedno čí jsi. Musel ses jen dobře učit. Když ti učení nešlo šel jsi makat. Za to dnes se ve školách hlavně soukromých chovají tržně. Berou všechno co jím příjde pod ruku. Nevadí, že jsi blbý jak necky. Hlavně jak mají učitelé koho učit a berou za to peníze.

V. Grycz 18.2.2015 10:29

Re: Je to

To je taky pravda. Těch příčin je samozřejmě daleko víc je to na knihu.

M. Bilkova 18.2.2015 13:22

Re: Je to

Pane Komárku,tady zase melete vy.Muj otec nebyl dělník,ale " pracující inteligence" a měla jsem to na každém papíru napsané. Naštěstí jsem se učlila dobře,tak mi to neuškodolo. Ale věřte mi,že nebylo příjemné být takto předem"ocejchovaná" jako bych byla prašivá mezi dělnický mi dětmi.

J. Schwarz 18.2.2015 7:54

Jo jo,

jenže být zaměstnán za průměrný plat a třeba celý život na jednom místě s postupem podle tabulek je ideálem socialisty. Nic neumět, ale dostat k Mikuláši kolekci, odborářskou rekreaci za třetinovou cenu a záruku, že za své neumění nebude vyhozen. Jo, a ještě z potravin v kuchyni ukradených "zadarmo" uživit rodinu aby bylo bráno jako  "zaměstnanecký benefit".

J. Novák 23.2.2015 16:49

Re: Jo jo,

Černý, ty jsi evidentně zaspal dobu a nostalgicky vzpomínáš na to, co bylo před převratem... Zřejmě vyprávíš o vlastních zkušenostech z té doby, co? Jo, to byla paráda, že?

J. Kozohorský 18.2.2015 7:22

...chtějí vše obelhat

ano, dnešní trend. a nikdo se za nic nestydí. obelhávat je zvláště dnes totiž docela normální a běžné.


TEST olejů: nejhorší je kokosový, zdravější je i sádlo

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Na smažení a fritování, do salátů, omáček i dresinků... Do velkého srovnání olejů a tuků jsme vybrali dvacet výrobků....

Život s Ester. Není úplně málo komplikovaná, přiznává trenér Bank

Trenér Tomáš Bank má velký podíl na lyžařských úspěších Ester Ledecké. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Je to už pět let, co od svého bratra Ondřeje přesedlal jako trenér k Ester Ledecké. Dovedl ji k olympijskému zlatu v...

Expremiér Sobotka se vrátil do pražských Stodůlek. Pořídil si byt v paneláku

Bohuslav Sobotka před svým bytem. (12. ledna 2021) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Expremiér Bohuslav Sobotka se v tichosti vrátil z Moravy, kam se uchýlil po odchodu z politiky, do Prahy. Jak zjistila...