Úterý 2. března 2021svátek má Anežka 9 °C skoro jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

PUNČOCHÁŘ: Ovoce kam se podíváš aneb Jak ho uchovat na zimní období

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jan Punčochář | foto: Archiv Jana Punčocháře

Letošní úroda ovoce všeho druhu byla opravdu zdařilá. Jablka, hrušky, švestky, toho všeho máme plné koše a bedýnky, ale co s tím? Samozřejmě není možné vše spotřebovat rovnou, ale zároveň je to skvělá příležitost, jak uchovat ovoce celou zimu a mít tak dostatek vitamínů i v období, kdy je to nejvíc třeba.

Mám nejraději klasické zpracování ovoce jako jsou zavařeniny, marmelády, chutney nebo domácí ovocné octy. Další možností jsou různé freshe či domácí mošty a samozřejmě sušené ovoce.

Něco k pití?

Velkým trendem jsou už několik let freshe z čerstvého ovoce. Pokud jim holdujete a máte přebytek ovoce, můžete si je připravit i do zásoby. Vitamínů sice nebude tolik jako z čerstvě vyfreshovaného ovoce, ale nějaká část tam určitě zůstane. Nejlepší je rozmixovat čerstvou šťávu a dále ji pasterizovat – na 80 stupňů asi 10 minut, řádně zazátkovat a uchovat v temnu a chladu, takto vám vydrží celou zimu. Další možností je zamrazení již rozmixovaného ovoce. Je třeba počítat s tím, že se vám voda oddělí od dužiny, a tudíž bude nutné fresh znovu po rozmrazení promixovat, ale chuť bude velmi podobná.

Dobré jsou i domácí mošty z jablek a hrušek – stačí je vylisovat, přelít do velké čisté lahve a uzavřít kvasnou zátkou. Na domácí mošt není třeba používat žádné kvasinky, kvasná zátka vše zařídí. Mošt nechte v chladu (cca 10 stupňů celsia) asi na dva až tři měsíce kvasit, a pak můžete vesele konzumovat.

Zaváříme klasicky i moderně

Jedna z nejstarších praktik uchování ovoce přes zimní měsíce je zavařování či ovocné marmelády. Zkuste se ale vzdát klasických ingrediencí a nahraďte je zdravější variantou a nebojte se experimentů. Místo řepného cukru sáhněte po tom třtinovém či po stévii. Velmi oblíbené jsou i kombinace koření a bylin s ovocem. Výborné jsou třeba švestky se skořicí nebo maliny s chilli. Obecně doporučuji používat ke klasickému českému ovoci exotické suroviny jako zázvor, kurkuma nebo levandule, velmi pěkně doplňují a zvýrazňují chutě. U marmelád uděláte dobře, když ovoce před vařením lehce opečete, aby zkaramelizovalo. Dostanete tak zase jinou, výraznější a trochu zadýmenou chuť.

Specifickou variantou jsou tzv. chutney chcete-li čatní. Mají skvělé využití k sýrům, grilovaným masům nebo uzeninám a připravit si je lze jednoduše. Tradičně se chutney vaří podobně jako marmeláda jen se striktně nemusíte držet sladkých chutí. Nebojte se využít jako základ třeba i cuketu, nebo do jablek přidat česnek, cibuli, zázvor, chilli, skořici, jablečný ocet nebo i muškátový oříšek. K sýrům mohu jen doporučit třešňové chutney – stačí uvařit vypeckované třešně spolu s červenou cibulkou, chilli, jablečným octem, medem či třtinovým cukrem a skořicí. Po uvaření, asi hodince a půl či dvou, nechtě čatní vychladnout přepasírujte do čistých sklenic. Vydrží vám třeba i rok. Jablečné čatní je klasika, pokud ale nemáte chuťově výrazná jablka, můžete jejich chuť podpořit například pomerančem či pomerančovou kůrou.

Možností je opravdu mnoho a na nějaké další se můžete těšit v mé příští glose, podíváme se na ovocné octy, sušení ovoce nebo další jablečné vychytávky. Určitě ale nezapomeňte, že pokud jakkoliv zpracováváte ovoce, mělo by být v dobrém stavu, tedy čerstvé a zdravé. A to platí hlavně tam, kde ovoce tepelně nezpracováváte.

Souboj českých stálic. Je větší octavia o tolik lepší než menší scala?

Srovnávací test Škody Octavie a Scaly | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Na počátku byla temnota. Pak bůh řekl budiž octavia. A byla. A viděl, že octavia je dobrá... ale že by to chtělo ještě...

Pýchu dnes nazýváme zdravým sebevědomím, promlouvá k lidem profesor Kašparů

Lékař, psychiatr, vysokoškolský profesor a řeckokatolický kněz Jaroslav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Sedm hlavních hříchů jsme si přejmenovali. Z neřestí jsme vytvořili ctnosti, a tak se možná není čemu divit, že se...

Jako žena jsem byla ve Vatikánu poněkud výrazná, vzpomíná farářka Kopecká

Martina Viktorie Kopecká, farářka Církve československé husitské | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Svým vzhledem působí rozruch na mnoha místech, dokonce i ve Vatikánu. Je mladá, krásná a hlavně progresivní. Život...