Čtvrtek 21. ledna 2021svátek má Běla -1 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

PUNČOCHÁŘ: Šéfkuchař se vydal do školní jídelny, nedalo se to jíst

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jan Punčochář | foto: Grand Cru

V poslední době se hodně rozebírají školní jídelny. Kvalita jídla, nutriční a výživové hodnoty a vůbec tak nějak vše kolem nich. I já mám se školní jídelnou své zkušenosti. Mnohým z nás školní jídelna znechutila několik jídel, ze kterých se nám dělá zle, jakmile někdo vysloví jen jejich název.

Tak to bylo, je... A bude? Nemuselo by, ono totiž vařit zdravě, chutně a z čerstvých surovin není zas tak složité a už vůbec ne o tolik dražší.

Co by měla vlastně přinášet školní jídelna dětem? Tak v první řadě by je měla asi dostatečně, zdravě a hodnotně nakrmit. Ale nesmíme zapomenout ani na to, že jde o zařízení, které má děti vychovávat - tedy naučit je správným stravovacím návykům, které si ponesou po zbytek života. 

Nedávno jsem se bavil s kamarádem šéfkuchařem. Jeho dcerka, která navštěvuje základní školu v Praze, chodila domů hladová, ač měla obědy zaplacené právě ve školní jídelně. Otec se tedy ptal, proč v jídelně nejí. Ona na to, že jí to jednoduše nechutná. Bádavý otec se tedy vydal do školní jídelny a s nechutí sám konstatoval, že ani on by to, co servírují, nejedl. 

Došel tedy za paní ředitelkou a ta mu s úsměvem vysvětlila, že je vše v nejlepším pořádku a že se nic měnit nebude. Od té doby vozí dceři denně obědy sám. A není to o tom, že by se snad chtěl povyšovat nad umění kuchařů a kuchařek ze školních jídelen, ale ono zkrátka z ingrediencí, které mají kuchaři k dispozici, nic kloudného neuvaříte.

Jan Punčochář

Jan Punčochář se vyučil se v hotelu Ambassador a hned po škole pracoval v několika vyhlášených pražských restauracích. Deset let byl šefkuchařem v restauraci Le terroir, nyní působí jako šéfkuchař v Grand Cru.

Na druhé straně jsem měl přednášku ve společnosti s mraženými a čerstvými surovinami a setkal jsem se s provozovatelem školní jídelny z Rychnova nad Kněžnou. A nestačil jsem se divit. Vyprávěl mi, že vaří jen z čerstvých surovin, často mají i ryby, hodně zeleniny a dle toho, co vše si pan provozní kupoval usuzuji, že to bude vůbec zajímavá skladba jídelníčku. Samozřejmě jsem se nemohl nezeptat, jak je na tom s financemi. Odvětil, že je oběd u nich možná trochu dražší (řádově v desítkách korun týdně), ale rodiče si rádi připlatí, když vědí, že jejich dítě dostane dobré a hodnotně vyvážené jídlo.

A to je ono. Do takové jídelny děti chodí rády. Není to tak, že celé jídlo vrátí (pokud se jim podaří utéct před dozorem) a ve školním bufetu si pak koupí balenou bagetu. Používání všech možný polotovarů, dochucovadel, zvýrazňovačů chutí a dalších práškových přísad také něco stojí, a ve výsledku ani příliš neušetříte. A to nemluvím o tom, že škola má děti učit a vychovávat, a to i na půdě školní jídelny. 

Jak pak má takové dítě v dospělosti zatočit s obezitou či pěstovat zdraví životní styl, když mu ve školní jídelně dávají knedlíky z prášku, tučné omáčky se zahušťovadly a polévku ze zmražené zeleniny a bujónu z kostky? Asi těžko. Na děti útočí spousta fast foodů a jiných obžerských lákadel na každém rohu, proč jim tedy alespoň na školní půdě nedopřát trochu té dobré, zdravé, domácí stravy.

Jídlo pod palbou

Nová rubrika serveru Lidovky.cz. O své názory, zážitky a dojmy z gastronomie se se čtenáři podělí šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář a kuchařka restaurace La Degustation Boheme Bourgeois Kamila Rundusová alias Kamu.

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...