130 let

Špenátový krém s praženou pohankou | foto: MAFRA

Premium

Recept

Ještě dva a půl týdne půstu: už nevíte, co vařit? Inspirujte se našimi recepty

Jídlo
  •   18:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Ať už jsou motivy pro půst náboženské, zdravotní, či očisťovací, zdravému organismu mírná zátěž v podobě odlehčené stravy a menších bezmasých porcí prospívá. Tradiční velikonoční půst začal 22. února Popeleční středou a potrvá až do 6. dubna.

Kopírovat přírodu a její přirozený koloběh, to je také stáhnout se v zimě do ústraní, zalézt pod deku nebo ke kamnům s teplým čajem v ruce a snažit se toto období nějak „přežít“. S jarem pak přijde přirozená chuť k očistě těla a nastartování organismu.

„Pokud se cítíme vyčerpaní, zkusme v první řadě půst od informací, sociálních sítí a telefonování. Blahodárný a zaručeně nerizikový je půst od všech průmyslově zpracovaných potravin. Nebo můžeme vynechat bílou pšeničnou mouku a cukr, případně uzeniny, kávu a čaj,“ vypočítává Hanka Zemanová, autorka Biokuchařky a nově také knihy Rytmus roku.

Dopad půstu na mozek? Po 72 hodinách se začínají generovat nové imunitní buňky

Cílem půstu totiž není ani tak populární „detox“ organismu, ale také cvičení vůle. Pokud se mu tedy chceme vystavit, vybírat bychom měli i podle toho, čeho se s obtížemi dokážeme vzdát, a přitom je to postradatelné, zbytečné nebo překážející.

Naši předci přitom takovou možnost zpravidla neměli, předvelikonoční půst, byť motivovaný křesťanskou vírou, byl, co se jídla týká, do velké míry přirozený: zásoby potravin se po dlouhé zimě tenčily a vařilo se hlavně z toho, co ve spíži a sklepě zbývalo: různé kaše a polévky, dojídala se poslední uskladněná zelenina, luštěniny, kysané zelí, brambory anebo ovoce, často už jen sušené.

Jídelníček často nebyl striktně vegetariánský ve smyslu, jak jej vnímáme dnes, k přípravě se běžně používalo sádlo; maso v něm ale až na výjimky chybělo.

Naopak typická byla jídla z naklíčených surovin – hlavně pučálka, „napučený hrách“ opečený na troše tuku dokřupava, nebo mu podobné obilné pražmo. Pokud počasí přálo, zdobily se pokrmy prvními zelenými lístky.

Pro inspiraci přinášíme známé i pozapomenuté recepty právě pro toto období.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: Iva Pospíšilová