Quinoa obsahuje rovněž vysoké množství lysinu, vitaminu E, který působí jako antioxidant, hořčíku a vápníku. Vláknina obsažená v quinoe je nerozpustná, takže konzumací můžete předejít i vzniku žlučových kamenů. Zároveň vláknina pomáhá z těla vylučovat toxiny.
„Quinoa je bohatá na fytonutrienty jako jsou antioxidatny (kyselina ferulová, kumarová, vanilová) Také obsahuje antioxidanty jako quercetin a kamferolem – množství v quiona je podobné jako v brusinkách. Má skvělé protizánětlivé účinky. Ostatní zrna spíše zánět podporují,“ říká výživový poradce Martin Škába.
Proč pít japonský Matcha čaj? Spaluje tuky a zlepšuje paměť |
Inkové prý quinou uctívali jako „matku zrn“, která dávala mužům sílu. Dnes se jedná o výbornou alternativu k rýži či kus kusu, kterou seženete ve třech barevných variacích. Nejběžnější bílá má jemnou máslovou chuť a podobá se bílé rýží. Červená quinoa je křupavější a má oříškovou příchuť. Černá je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější.
Výborně se dá použít všude tam, kde má mít pokrm zrnitou konzistenci. Oceníte ji jako ideální přílohu k dušeným pokrmům nebo jako součást nejrůznějších salátů. Klidně vám nahradí i rýži v mletém mase, zapékaných rajčatech a paprikách nebo různých vegetariánských placičkách. Nejlépe chutná v kombinaci s lososem, cizrnou, tuňákem, okurkami a již zmiňovanými rajčaty a paprikami.
Před vařením propláchněte
Quinou je před vařením důležité pořádně propláchnout. Každé semínko totiž pokrývá hořká vrstva saponinu, která ho chrání před hmyzem a ptáky. Pokud byste tuto vrstvu před vařením neodstranili opláchnutím, nejen že quinea bude chutnat nahořkle, ale může způsobit i alergickou reakci či bolení břicha. U některých značek quinoi je na obalu uvedeno jestli je již propláchnutá či nikoli.
Quinoa v kuchyniKokosová polévka s kari pastou
V hrnci rozehřejte na středním plameni kokosový olej. Přidejte mrkev a česnek a restujte asi pět minut, až zezlátnou. Přidejte vývar, kokosové mléko, cizrnu, kari, kurkumu, zázvor, pepř , jogurt a quinou. Všechno smíchejte. Přiveďte k varu a potom na mírném plameni zvolna vařte 30 minut, nebo dokud cizrna nezměkne. Polévku podávejte horkou. Recept pochází z kuchařky Superpotraviny do všech jídel (Kelly Pfeifferová) Quinoa s fazolemi Černé oko a kešu omáčkou
Omáčka
Uvařte si zeleninový vývar a fazole. Propláchněte quionu a přidejte do vývaru a vařte do měkka cca 30 minut. Jarní cibulky nakrájejte na kolečka i s částí zelené natě a na pánvi osmahněte lehce do zlatova. Spolu s fazolemi, nadrobno nasekaným koriandrem a rajčaty nakrájenými na kostičky ji přidejte k uvařené quinoi a promíchejte. Omáčka Dejte do mísy kešu máslo a horký vývar a rozmixujte do hladka. Přidejte zbývající přísady a opět rozmixujte. Hotovou omáčkou poté polijte směs fazolí a quinoi. Recept je z kuchařky společnosti Meridian |