Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Quinoa je plná vlákniny a bílkovin. Zkuste ji v kokosové polévce

Jídlo

  6:33
Bílá, černá nebo tříbarevná. Quinoa je bezlepkové zrno, které patří mezi potraviny nejbohatší na bílkoviny. Obsahuje ale také železo, mangan či riboflavin, který mimo jiné pomáhá udržovat správnou hladinu cukru v krvi. I proto se řadí mezi takzvané superpotraviny.

Quinoa je k sehnání ve třech variantách: bílá, černá a tříbarevná foto: Shutterstock

Quinoa obsahuje rovněž vysoké množství lysinu, vitaminu E, který působí jako antioxidant, hořčíku a vápníku. Vláknina obsažená v quinoe je nerozpustná, takže konzumací můžete předejít i vzniku žlučových kamenů. Zároveň vláknina pomáhá z těla vylučovat toxiny.

„Quinoa je bohatá na fytonutrienty jako jsou antioxidatny (kyselina ferulová, kumarová, vanilová) Také obsahuje antioxidanty jako quercetin a kamferolem – množství v quiona je podobné jako v brusinkách. Má skvělé protizánětlivé účinky. Ostatní zrna spíše zánět podporují,“ říká výživový poradce Martin Škába.

Proč pít japonský Matcha čaj? Spaluje tuky a zlepšuje paměť

Inkové prý quinou uctívali jako „matku zrn“, která dávala mužům sílu. Dnes se jedná o výbornou alternativu k rýži či kus kusu, kterou seženete ve třech barevných variacích. Nejběžnější bílá má jemnou máslovou chuť a podobá se bílé rýží. Červená quinoa je křupavější a má oříškovou příchuť. Černá je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější.

Bílá quinoa

Výborně se dá použít všude tam, kde má mít pokrm zrnitou konzistenci. Oceníte ji jako ideální přílohu k dušeným pokrmům nebo jako součást nejrůznějších salátů. Klidně vám nahradí i rýži v mletém mase, zapékaných rajčatech a paprikách nebo různých vegetariánských placičkách. Nejlépe chutná v kombinaci s lososem, cizrnou, tuňákem, okurkami a již zmiňovanými rajčaty a paprikami.

Před vařením propláchněte

Quinou je před vařením důležité pořádně propláchnout. Každé semínko totiž pokrývá hořká vrstva saponinu, která ho chrání před hmyzem a ptáky. Pokud byste tuto vrstvu před vařením neodstranili opláchnutím, nejen že quinea bude chutnat nahořkle, ale může způsobit i alergickou reakci či bolení břicha. U některých značek quinoi je na obalu uvedeno jestli je již propláchnutá či nikoli.

Quinoa v kuchyni

Kokosová polévka s kari pastou

  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 3/4 hrnku mrkve nakrájené na tenká kolečka
  • 1 čajová lžička lisovaného česneku
  • 4 hrnky kuřecího vývaru
  • 1 konzerva kokosového mléka
  • 2 konzervy cizrny (propláchnuté a scezené)
  • 1 lžíce práškového žlutého kari
  • 1/4 čajové lžičky mleté kurkumy
  • 1/4 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 čajové lžičky černého pepře
  • 1/2 hrnku bílého řeckého jogurtu
  • 1 hrnek vařené quinoi

V hrnci rozehřejte na středním plameni kokosový olej. Přidejte mrkev a česnek a restujte asi pět minut, až zezlátnou.

Přidejte vývar, kokosové mléko, cizrnu, kari, kurkumu, zázvor, pepř , jogurt a quinou. Všechno smíchejte. Přiveďte k varu a potom na mírném plameni zvolna vařte 30 minut, nebo dokud cizrna nezměkne. Polévku podávejte horkou.

Recept pochází z kuchařky Superpotraviny do všech jídel (Kelly Pfeifferová)

Kokosová polévka s kari a quinou
Quinoa s fazolemi Černé oko a kešu omáčkou

Quinoa s fazolemi Černé oko a kešu omáčkou

  • 1 šálek quinoi
  • 2 1/4 šálku (780ml) zeleninového vývaru
  • 1 šálek fazolí Černé oko, namočených 8h
  • 3 jarní cibulky
  • 3 rajčata, nakrájená na kostičky
  • 2 lžíce čerstvého koriandru

Omáčka

  • 2/3 šálku kešu másla
  • 3/4 šálku (220ml) horké zeleninového vývaru
  • sůl
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 1/2 lžičky česneku
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/4 lžičky žluté hořčice
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy

Uvařte si zeleninový vývar a fazole. Propláchněte quionu a přidejte do vývaru a vařte do měkka cca 30 minut. Jarní cibulky nakrájejte na kolečka i s částí zelené natě a na pánvi osmahněte lehce do zlatova. Spolu s fazolemi, nadrobno nasekaným koriandrem a rajčaty nakrájenými na kostičky ji přidejte k uvařené quinoi a promíchejte.

Omáčka

Dejte do mísy kešu máslo a horký vývar a rozmixujte do hladka. Přidejte zbývající přísady a opět rozmixujte. Hotovou omáčkou poté polijte směs fazolí a quinoi.

Recept je z kuchařky společnosti Meridian

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!