Sobota 28. ledna 2023, svátek má Otýlie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Smažená, v koláči či s vejcem. Tři recepty s brokolicí podle šéfkuchaře Radka Davida

PremiumRecept
Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, především kyseliny listové, vlákniny, vitaminu C či B-karotenu, proslulého bojovníka s nádory. Kromě toho brokolice podporuje látkovou výměnu, povzbuzuje imunitní systém či pomáhá při poruchách spánku. Šéfkuchař Radek David, kreativní šéfkuchař Aramarku, na ni v kuchyni nedá dopustit. Pro server Lidovky.cz připravil tři recepty.
  5:00

Brokolice s vejcem, kapary a dijonskou hořčicí

  • 600 g brokolice
  • sůl
  • 4 ks vejce
  • 60 g malé kapary
  • 30 g šalotky
  • 15 ml octu z bílého vína
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 20 g dijonské hořčice
  • estragon
  • hladká petrželka
  • 80 g olivového oleje
  • drobné saláty

Brokolici očistěte tak, že odříznete růžičky od košťálu, aby zůstaly dlouhé stonky. Uvařte v osolené vodě 1 minutu. Po uvaření dejte do vody s ledem zachladit, aby zůstala krásně zelená barva. Vejce dejte do studené vody a vařte 9 minut varem na tvrdo. Po uvaření oloupejte a nasekejte nožem na hrubo.

Kapary nasekejte na hrubo.

Šalotku nakrájejte na jemno, zalijte octem a nechte 3 minuty odležet. Opepřete čerstvě mletým černý pepřem, přidejte dijonskou hořčici, nasekaný estragon, hladkou petrželku a zašlehejte olivový olej.

Na talíř do středu dejte studené, okapané, sblanšírované růžičky brokolice. Polijte dresingem z hořčice, posypejte nasekanými kapary a nakonec nasekanými vejci. Ozdobte drobnými saláty.

Alsaský koláč s brokolicí

Těsto

  • 25 g másla pokojové teploty
  • 5 g droždí
  • 250 ml vody
  • 500 g hladké mouky

Směs

  • 500 g crème fraîche
  • 15 g soli
  • nastrouhaný muškátový ořech
  • 600 g brokolice
  • anglická slanina
  • čerstvě mletý černý pepř
  • parmezán

Do misky rozdrobte droždí a zalijte 60 ml vody. Promíchejte. Do mísy robotu dejte 190 ml vody, rozmíchané droždí s vodou, hladkou mouku a měkké máslo. Míchejte 8 minut na rychlost 2.

Těsto zabalte do fresh folie a nechte hodinu odpočinout. Pak ho rozdělte po 200 g a rozválejte na tenké obdélníkové placky. Opatrně dejte na pečící papír a přesuňte na plech. Potřete směsí, navrch dejte syrovou brokolici nakrájenou na tenké plátky a nudličky anglické slaniny. Pečte v horkovzdušné troubě při 250 °C cca 4-5 minut.

Na upečený horký koláč navrch na jemno nastrouhejte parmezán, osolte a opepřete čerstvě mletým černým pepřem.

Smažená brokolice v panko strouhance

  • 2 ks brokolice
  • hladká mouka
  • vejce
  • panko strouhanka
  • olej na smažení

Brokolici očistěte tak, že odříznete růžičky od košťálu, aby zůstaly dlouhé stonky. Uvařte v osolené vodě 1 minutu. Po uvaření dejte do vody s ledem zachladit, aby zůstala krásně zelená barva.

Osušte brokolici, chytněte za stonky a hlavičky obalte v mouce, vejcích a panko strouhance.

Usmažte v rozpáleném oleji do zlatova.

  • 80 g žloutky
  • 10 g dijonská hořčice
  • 300 g slunečnicový olej
  • 50 g sójová omáčka Kikomann / míň slaná/
  • 10 g mirinu

Do misky dejte žloutky s dijonskou hořčicí a metlou pořádně prošlehejte. Pomalu přilévejte slunečnicový olej, dokud nevznikne hustá majonéza. Do hotové majonézy přidejte sójovou omáčku Kikomann a mirin. Dle potřeby opepřete.

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat