Brokolice s vejcem, kapary a dijonskou hořčicí
- 600 g brokolice
- sůl
- 4 ks vejce
- 60 g malé kapary
- 30 g šalotky
- 15 ml octu z bílého vína
- čerstvě mletý černý pepř
- 20 g dijonské hořčice
- estragon
- hladká petrželka
- 80 g olivového oleje
- drobné saláty
Brokolici očistěte tak, že odříznete růžičky od košťálu, aby zůstaly dlouhé stonky. Uvařte v osolené vodě 1 minutu. Po uvaření dejte do vody s ledem zachladit, aby zůstala krásně zelená barva. Vejce dejte do studené vody a vařte 9 minut varem na tvrdo. Po uvaření oloupejte a nasekejte nožem na hrubo.
Kapary nasekejte na hrubo.
Šalotku nakrájejte na jemno, zalijte octem a nechte 3 minuty odležet. Opepřete čerstvě mletým černý pepřem, přidejte dijonskou hořčici, nasekaný estragon, hladkou petrželku a zašlehejte olivový olej.
Na talíř do středu dejte studené, okapané, sblanšírované růžičky brokolice. Polijte dresingem z hořčice, posypejte nasekanými kapary a nakonec nasekanými vejci. Ozdobte drobnými saláty.
Alsaský koláč s brokolicí
Těsto
- 25 g másla pokojové teploty
- 5 g droždí
- 250 ml vody
- 500 g hladké mouky
Směs
- 500 g crème fraîche
- 15 g soli
- nastrouhaný muškátový ořech
- 600 g brokolice
- anglická slanina
- čerstvě mletý černý pepř
- parmezán
Do misky rozdrobte droždí a zalijte 60 ml vody. Promíchejte. Do mísy robotu dejte 190 ml vody, rozmíchané droždí s vodou, hladkou mouku a měkké máslo. Míchejte 8 minut na rychlost 2.
Těsto zabalte do fresh folie a nechte hodinu odpočinout. Pak ho rozdělte po 200 g a rozválejte na tenké obdélníkové placky. Opatrně dejte na pečící papír a přesuňte na plech. Potřete směsí, navrch dejte syrovou brokolici nakrájenou na tenké plátky a nudličky anglické slaniny. Pečte v horkovzdušné troubě při 250 °C cca 4-5 minut.
Na upečený horký koláč navrch na jemno nastrouhejte parmezán, osolte a opepřete čerstvě mletým černým pepřem.
Smažená brokolice v panko strouhance
- 2 ks brokolice
- hladká mouka
- vejce
- panko strouhanka
- olej na smažení
Brokolici očistěte tak, že odříznete růžičky od košťálu, aby zůstaly dlouhé stonky. Uvařte v osolené vodě 1 minutu. Po uvaření dejte do vody s ledem zachladit, aby zůstala krásně zelená barva.
Osušte brokolici, chytněte za stonky a hlavičky obalte v mouce, vejcích a panko strouhance.
Usmažte v rozpáleném oleji do zlatova.
- 80 g žloutky
- 10 g dijonská hořčice
- 300 g slunečnicový olej
- 50 g sójová omáčka Kikomann / míň slaná/
- 10 g mirinu
Do misky dejte žloutky s dijonskou hořčicí a metlou pořádně prošlehejte. Pomalu přilévejte slunečnicový olej, dokud nevznikne hustá majonéza. Do hotové majonézy přidejte sójovou omáčku Kikomann a mirin. Dle potřeby opepřete.