Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Rajčata, rukola a těsto. Jak na dobrou domácí pizzu?

Jídlo

  6:34
Hravě si vystačíte s pouhými rajčaty a sýrem. To je základ. Samozřejmě nesmí chybět trocha čerstvé rukoly, a je tu dokonalá pochoutka. Jak na domáčí pizzu Margheritu?

Hravě si vystačíte s pouhými rajčaty a sýrem. To je základ. Samozřejmě nesmí chybět trocha čerstvé rukoly, a je tu dokonalá pochoutka. Jak na domáčí pizzu Margheritu? foto: Martina Schmidtová

Pizza „Margherita“

těsto na pizzu:

  • 400 g hladké mouky
  • 2 dcl vlažné vody (dle potřeby můžete množství upravit)
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje

Z mouky, vody, droždí, oleje a soli vypracujte pružné těsto. Mixujte asi 5 min na 4. rychlostním stupni, dokud nemá těsto hladkou strukturu. Nechejte kynout na teplém místě cca 45 minut. Troubu si předehřejte na 200°C. Mezitím si připravte ingredience na pizzu. Já jsem použila – rajčatové pyré, různé druhy sýra a pár bazalkových lístků na ozdobu. Po vykynutí jsem těsto ještě trochu zpracovala na podložce, doporučuje se s těstem několikrát bouchnout o stůl, aby se vytlačil přebytečný vzduch a těsto bylo opravdu pružné.

Mezitím si připravte ingredience na pizzu. Já jsem použila – rajčatové pyré,...
Domácí pizza

Pokud těsto tvarujete na podložce, pak vždy spodní částí dlaně směrem od vás. Potom už pouze vytvořte placku o velikosti jakou potřebujete. Já jsem mohla těsto vytvarovat přímo na plechu, protože jsem použila pizza plech s nepřilnavým povrchem – těsto se vůbec nelepilo. Na připravené těsto naskládejte připravené ingredience a šup do trouby Pečte cca 20 minut. Hotovou pizzu ještě teplou nakrájejte a podávejte.

Recept pro KitchenAid.cz připravila Martina Schmidtová z blogu tinajedoma.

Autor: