Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Jarní zázrak. Jak na fantastický rebarborový koláč, poradí cukrářka

Rebarborový koláč foto: Kulinární studio Mafra

Na záhoncích už vyrazila rebarbora, a protože by se měly konzumovat jen mladé řapíky, které neobsahují tolik kyseliny šťavelové, není nač čekat. Upečte si jednoduchý a rychlý koláč. U nás doma jej miluje hlavně můj taťka, pokud jej ale budete připravovat dětem, přidejte trochu víc drobenky.
  5:00

Rebarborový koláč

Budete potřebovat:

  • 200 g cukru krupice (plus 100 g na drobenku)
  • 500 g hladké mouky + 200 g na drobenku (můžeme použít i bezlepkovou)
  • 2 vejce
  • 120 ml slunečnicového oleje
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g másla
  • rebarboru

Ve velké míse vyšleháme vejce s cukrem. Šleháme opravdu důkladně. Po vyšlehání přidáme do směsi prášek do pečiva, mouku, olej a tvaroh. Tuto směs opět šleháme, dokud vše nebude krásně hladké. Těsto vylijeme do středně velkého pekáčku vyloženého pečicím papírem.

Následně na ně rozprostřeme rebarboru, kterou si předem musíme oloupat a nakrájet na malé kousky. Množství rebarbory záleží na vás. Vše nakonec zasypeme drobenkou. Ta se připravuje následovně: V míse smícháme cukr, máslo a mouku. Mouku přidáváme postupně, výsledná hmota se musí mezi prsty krásně drolit.

Koláč pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů přibližně 30 minut. V průběhu pečení koláč kontrolujeme, každá trouba peče jinak.

Hotový koláč necháme vychladnout. Pokud chcete mít koláč sladší, můžete ho posypat moučkovým cukrem. Uchovává se v chladu a v suchu v uzavíratelné nádobě.

Autor: