Rebarborový koláč
Budete potřebovat:
- 200 g cukru krupice (plus 100 g na drobenku)
- 500 g hladké mouky + 200 g na drobenku (můžeme použít i bezlepkovou)
- 2 vejce
- 120 ml slunečnicového oleje
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 prášek do pečiva
- 100 g másla
- rebarboru
Ve velké míse vyšleháme vejce s cukrem. Šleháme opravdu důkladně. Po vyšlehání přidáme do směsi prášek do pečiva, mouku, olej a tvaroh. Tuto směs opět šleháme, dokud vše nebude krásně hladké. Těsto vylijeme do středně velkého pekáčku vyloženého pečicím papírem.
Následně na ně rozprostřeme rebarboru, kterou si předem musíme oloupat a nakrájet na malé kousky. Množství rebarbory záleží na vás. Vše nakonec zasypeme drobenkou. Ta se připravuje následovně: V míse smícháme cukr, máslo a mouku. Mouku přidáváme postupně, výsledná hmota se musí mezi prsty krásně drolit.
Koláč pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů přibližně 30 minut. V průběhu pečení koláč kontrolujeme, každá trouba peče jinak.
Hotový koláč necháme vychladnout. Pokud chcete mít koláč sladší, můžete ho posypat moučkovým cukrem. Uchovává se v chladu a v suchu v uzavíratelné nádobě.