Pondělí 18. ledna 2021svátek má Vladislav -3 °C sněžení Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Rebarborová omáčka i koláč. Tady je 5 receptů

Rebarbora - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Rebarbora - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

Rebarbora neboli reveň k nám doputovala z Tibetu a střední Číny. Mnozí se přou, jestli jde o ovoce nebo zeleninu. Z rebarbory jíme řapík a to vždy tepelně upravený, nikdy ne syrový. Dá se jíst nasladko i naslano. Sezona rebarbory právě začíná. Upečte si tradiční koláč nebo třeba vyzkoušejte rebarborovou marmeládu či omáčku k masu. Tady je 5 receptů:

Rebarborový koláč

Potřebujeme: 500 g rebarbory, 200 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 200 g cukru krupice, 100 g másla nebo tuku na pečení, 2 vajíčka, 200 ml mléka, 1 vanilkový cukr, lžička skořice
Drobenka: 140 g hrubé mouky, 100 g másla (na kousky), 100 g krupicového cukru

Potřebujeme: 500 g rebarbory, 200 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 200 g cukru krupice, 100 g másla nebo tuku na pečení, 2 vajíčka, 200 ml mléka, 1 vanilkový cukr, lžička skořice
Drobenka: 140 g hrubé mouky, 100 g másla (na kousky), 100 g krupicového cukru

Potřebujeme: 500 g rebarbory, 200 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 200 g cukru krupice, 100 g másla nebo tuku na pečení, 2 vajíčka, 200 ml mléka, 1 vanilkový cukr, lžička skořice
Drobenka: 140 g hrubé mouky, 100 g másla (na kousky), 100 g krupicového cukru

Postup: Promíchejte mouky s cukrem, vanilkovým cukrem a kypřícím práškem. Přidejte vajíčka, mléko a rozpuštěné máslo. Zadělejte těsto, které pak vlijete na máslem vymazaný a vysypaný plech. Na těsto poklademe oloupanou a na kostky nakrájenou rebarboru. Rebarboru posypeme skořicí a drobenkou, kterou jste si připravili v misce z mouky, cukru a másla. Předehřejte troubu na 180°C a pečte asi půl hodiny.

Čtěte také:

Rebarborová marmeláda

Tvarohové knedlíky s rebarborou

Postup: 500 g rebarbory, 250 g tvarohu, 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, cukr moučka a strouhaný tvaroh na posyp (můžeme podávat i s ochucenou zakysanou smetanou)

Postup: Tvarohové knedlíky můžete místo ovoce naplnit i rebarborou. Očistěte ji, nakrájejte na špalíčky, vložte do hrnce, zasypte vanilkovým cukrem, podlijte troškou vody a asi 3 - 5 minut duste. Potom slijte vodu a nechte vychladnout. Z tvarohu, vejce a mouky zpracujte těsto a vyválejte šišku. Tu rozkrájejte na stejné kousky. Do každého položte dušený špalíček rebarbory, zabalte a vyválejte knedlíky. Položte je do vroucí vody a vařte než vyplavou na povrh. Pozor, musíte je několikrát zamíchat, aby se nepřilepili ke dnu hrnce. Podáváme zasypané strouhaným tvarohem a cukrem, místo rozpuštěného másla můžete přelít kysanou smetanou. Skvělé jsou i se skořicí.

Rebarborový krambl

Budete potřebovat: 400 g očištěné rebarbory, 4 vrchovaté lžíce hnědého cukru, 80 g másla, 100 g moučkového cukru, 100 g hladké mouky

Postup: Pokud máte starší stonky, pečlivě je oloupejte. Mladé a čerstvé stonky není třeba loupat. Potom stonky pokrájejte na dvoucentimetrové špalíčky a nasypte je do zapékací misky tak velké, aby rebarbora ležela ve vrstvě vysoké asi 3 cm. Posypte hnědým cukrem a ručně promíchejte, aby se rebarbora cukrem obalila.

Troubu předehřejte na 200 °C. Ze studeného másla, cukru a mouky zpracujte drobenku. Tou posypte rebarboru v zapékací misce. Několikrát s ní klepněte o kuchyňskou linku, aby se drobenka trochu dostala mezi rebarboru, už ale nepromíchávejte.

Zapékejte 30 minut, až povrch zezlátne a spodní část krásně bublá. Krambl jezte pokud možno horký. Můžete zkusit i kombinovaný recept, kdy polovinu rebarbory nahradíte čerstvými jahodami.

Rebarborová omáčka

Budete potřebovat: 3 hrnky oloupané a na kostky nakrájené rebarbory, 1 hrnek pomerančové šťávy, 3 hrnky cukru, 1 lžíci pomerančové kůry, 1 jalapeno papričku (nadrobno nasekanou), 2 najemno nakrájené šalotky

Budete potřebovat: 3 hrnky oloupané a na kostky nakrájené rebarbory, 1 hrnek pomerančové šťávy, 3 hrnky cukru, 1 lžíci pomerančové kůry, 1 jalapeno papričku (nadrobno nasekanou), 2 najemno nakrájené šalotky

Budete potřebovat: 3 hrnky oloupané a na kostky nakrájené rebarbory, 1 hrnek pomerančové šťávy, 3 hrnky cukru, 1 lžíci pomerančové kůry, 1 jalapeno papričku (nadrobno nasekanou), 2 najemno nakrájené šalotky

Postup: Všechny ingredience smícháme a vložíme do hlubší pánve. Za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme teplotu a za stálého míchání vaříme asi 10 minut, dokud směs nezhoustne. Rebarborovou omáčka se výborně hodí ke grilovaným masům. Z rebarbory se dá vyrobit i senzační čatní.

,

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!