Tekuté meruňky. Z oranžové sklizně nemusí být nutně kořalka či koláč, zkuste pro změnu ovocnou polévku

  5:00
Taky by vám v parném létě stačily k životu jen ovoce, voda a zmrzlina? Studené ovocné polévky v zásadě nejsou nic jiného než tenhle osvěžující trojlístek v jednom: dodají tekutiny, zaženou malý hlad, a navíc příjemně osvěží.

Dokonalé osvěžení! Meruňková polévka přijde v letním parnu vhod. | foto: Profimedia.cz

Výborně se do nich hodí meloun, hlavně ten medový, cantaloupe, také jahody, a dokonce i třešně. Vůbec nejvíc ale meruňky, to nejzářivější letní ovoce, sladké, šťavnaté a voňavé.

Zatímco spousta druhů letních plodů se dá docela dobře pořídit i jindy během roku, meruňky na sebe pokaždé nechají čekat – a o to větší radost pak je se do prvních sameťáčků zakousnout.

Polské prázdniny na talíři. Připravte si lahodný a osvěžující chłodnik litewski

Větší množství meruněk lze snadno proměnit ve vynikající kompot nebo zavařeninu, která v zimě spolehlivě rozzáří den a připomene letní sluníčko; ovšem dají se také zamrazit a samozřejmě usušit.

Ještě předtím obvykle přijde na řadu nějaký ten koláč anebo bublanina – meruňkám to v nich obzvlášť sluší na lůžku z tvarohu a/nebo pod vrstvou drobenky.

A právě mléčnou složku mají meruňkové koláče společné s dnešním receptem – na meruňkovou polévku se smetanou.

Polévka dezert

V české kuchyni měly polévky vždy zvláštní (rozumějte důležité) místo: už Marie Úlehlová-Tilschová ve své České stravě lidové zmiňuje jejich široké využití během celého dne; na stole byly od rána do večera, sytivé i lehčí, přesto se nikdy neomrzely (například v Kuchařské knize spolku Domácnosť z roku 1899 jich je k nalezení na sedm desítek; mezi nimi i polévka z telecích brzlíků, pět druhů mozečkových a stejně tolik rybích polévek postních).

Polévky mléčné a ovocné ovšem vždy tvořily jejich zvláštní kapitolu. Trochu okrajovou, tolik ceněná vydatnost jim zkrátka chybí, měly – a mají – však jiné přednosti.

Znáte rčení: Život je nejistý, začněte dezertem…? Připisuje se americké autorce Ernestine Ulmerové, ale ať už ho pronesl kdokoli, v případě (sladkých) ovocných polévek k němu ani nejde mít výhrady.

Černý jako škvára. Zkuste skvělý pozapomenutý koláč z lesních borůvek, jak jej pekly naše babičky

Konkrétně studená meruňková polévka se smetanou z dnešního receptu je bezmála stejně tak příjemně chladivá jako shora zmíněná (smetanová) zmrzlina, takže jí záhy přijdou na chuť děti i dospělí.

Přitom jí však nechybí ani další chuťové vrstvy, třeba jemná nakyslost. Tu je možné ještě podpořit přidáním pár kapek citronu, případně bílým vínem, má-li být jídlo jenom pro dospělé.

Meruňkám, bohatým na celou spoustu vitaminů včetně provitaminu A, kromě toho doprovod smetany, případně jiné mléčné složky, svědčí i proto, že beta-karoten k proměně ve využitelný vitamin A potřebuje alespoň trochu tuku. A ten dodá právě smetana.

A konečně, kdo by v plném létě toužil po kachně s knedlíkem… V červenci víc než kdy jindy cílíme na jídla, která jsou lehká jako pírko a hotová vcukuletu.

Receptů na ovocnou polévku podávanou zastudena existuje nejen ve starších českých kuchařkách řada. Většinou v nich nechybí alespoň trocha cukru (koneckonců jde o sladké jídlo) a něco na lehké zahuštění, obvykle lžička škrobu; Marie Janků Sandtnerová předepisuje „drobně nakrájený suchar“. Kapka mléka (smetany) pak krémovitost polévky ještě podpoří.

Polévka z meruněk

  • 10 zralých měkkých meruněk (očištěných a vypeckovaných)
  • 250 ml sladké smetany
  • 2–3 lžíce cukru krupice
  • 250 ml šťávy z bílých hroznů (pro dospělé bílého vína)
  • 1 a čtvrt lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu
  • jahodová nebo malinová marmeláda (džem) na ozdobu

Meruňky nakrájíme na kousky a rozmixujeme s vinnou šťávou (vínem). Do kastrolku nalijeme smetanu, přisypeme cukr a spolu se škrobem rozmícháme. Krátce povaříme, sejmeme z tepla, smícháme s rozmixovanými meruňkami, lehce našleháme a dáme vychladit. Podáváme v miskách nebo polévkových talířích zdobené džemem. V parných dnech lze přidat pár kostek ledu. Místo meruněk můžeme zkusit např. spařené a oloupané broskve či nektarinky.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.