Pátek 10. dubna 2020svátek má Darja 17 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Koncert pro svíčkovou a foie gras

Steak z hovězí svíčkové Rossini. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Steak z hovězí svíčkové Rossini. | foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Taky už vás někdy napadlo, že hudební skladatelé musejí být skvělí kuchaři? Nepřebít hlavní motiv zbytečnými kudrlinkami, přidat správný tón ve správnou chvíli…

Ve středu 29. února uplyne 220 let ode dne, kdy se narodil mistr italské opery Gioacchino Rossini. Téma pro rubriku o jídle a vaření jako stvořené! Hudbě se totiž Gioacchino Rossini věnoval jen do svých osmatřiceti let, po zbytek života komponoval především v kuchyni a slabost pro luxusní jídla s foie gras a lanýži jej proslavila skoro stejně jako jeho Lazebník sevillský.

Rossini se narodil několik měsíců po Mozartově smrti v rodině divadelní zpěvačky a dozorce na jatkách. Učil se uzenářem, pak kovářem, ale nakonec začal v Bologni studovat hudební lyceum.

Zjevně to byl správný krok: Komponoval velmi lehce a jeho sláva strmě stoupala – v jednadvaceti letech už byl podepsán pod deseti operami, za svou poměrně krátkou hudební kariéru jich vytvoří celkem čtyřicet.

Steak z hovězí svíčkové Rossini

Suroviny: * 4 steaky z hovězí svíčkové * 4 plátky foie gras * 50 g zeleného chřestu * 50 g zelených fazolek * 50 g cherry rajčátek * rozmarýn * sůl * pepř * olej * máslo


Steak z hovězí svíčkové Rossini.

Postup: Plátky masa z obou stran osolíme a opepříme a opečeme na pánvi. Podle stupně propečení dáme do trouby dopéct a necháme na teplém místě 5 až 6 minut odpočinout. Zeleninu si nakrájíme na přiměřeně velké kousky, uvaříme a krátce orestujeme na másle. Foie gras okořeníme, obalíme zlehka v mouce a opět opečeme na pánvi. Podáváme společně, doplněné omáčkou z černých lanýžů.



Stal se pro operní svět vzorem, dal mu „recept“, jak komponovat operu, aby byla líbivá a měla u diváků úspěch. Jeho komedie měly nápad, vážná díla byla zase plná krásných melodií.

„Objednávky se mu prý jen hrnuly, ale v osmačtyřiceti letech se zkrátka rozhodl s komponováním skoncovat a napříště si jen užívat slávy a bohatství. Žil velmi společenským životem, měl rád dobré jídlo a nadšeně se pustil do vaření,“ popisuje Roman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, který se výročí skladatelova narození rozhodl připomenout po svém – speciálním menu.

Ve středu večer (za doprovodu Jihočeské filharmonie a vybraných Rossiniho děl) tak bude servírovat třeba hovězí a la Rossini s omáčkou z kachních foie gras či pečený nízký roštěnec z Fiorentina.

Mistr kuchař

Roman Paulus, šéfkuchař Alcronu.

Roman Paulus, šéfkuchař Alcronu.

Roman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, radí každý týden čtenářům LN.

Více rad a receptů najdete ZDE


Rossiniho kuchařské umění se brzy rozkřiklo (ve svém sídle ve francouzském Passy prý hostil i Richarda Wagnera či Ference Liszta) a přívlastek „Rossini“ či „a la Rossini“ dnes najdete na každém druhém lístku, u salátů, vaječných omelet i dezertů. Kulinářskou klasikou jsou především křehké medailonky ze svíčkové s plátky drůbežích jater (viz recept).  

Vyzkoušejte – Rossiniho budete milovat, i když vám opera jinak nic neříká.


,
Premium

Luxusní auta a vily. Pohádkový život utnula mladíkům až policie

Domy a byty podvodníků ze společnosti J.O. Investment s. r. o. (na snímku je... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jakubovi O. bylo dvacet let, když založil firmu J.O. Investment a začal podnikat. Po třech letech jezdil v kabrioletu...

Premium

Lhaní se dá naučit. Emoce se však obelhat nedají, radí kriminální psycholog

Slovenský kriminální psycholog Ondrej Kubík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Naproti vám sedí podezřelý. Říká pravdu, nebo lže? Kriminální psycholog Ondrej Kubík ví, jak u výslechu přečíst mysl...

Premium

Dojemná záchrana? Nikoliv. MF DNES odhalila síť černého byznysu se psy

Psi z množírny z útulku. V bezpečí. Fenky Rózu a Mašličku MF DNES předala do... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Líbivá záchrana psů z nevhodných podmínek je skvělý byznys. Na jeho financování se podílí česká i německá veřejnost....

M. Procházka Re: paráda! maso!! 17:05 27.2.2012

OVĚŘENO: Jak nám chutnaly toustís od Penamu?
OVĚŘENO: Jak nám chutnaly toustís od Penamu?

Dvacet testerek z řad čtenářek eMimina mělo možnost ochutnat jedinečné toustís od Penamu. Jak jim chutnaly, co si z nich připravily a jak je celkově zhodnotily?