Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Recept pro sychravé dny? Dýňové kari se zázvorem

Jídlo

  6:31
Dýňová sezóna je v plném proudu. Připravte si tedy doma ryze podzimní recept. Dýňové kari vás v chladných dnech pěkně zahřeje a díky zázvoru získá příjemně štiplavou chuť. Nechte se inspirovat.

Dýňové kari vás zahřeje foto: KitchenAid

Dýňové kari vás zahřeje
Dýňové kari vás zahřeje

Dýňové kari se zázvorem

  • 1 malá dýně Hokkaidó
  • 1 menší lilek
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • kousek čerstvého zázvoru (cca 4 cm)
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 2 lžičky kari
  • šťáva z půlky limetky
  • hrst nesolených arašídů
  • olivový olej
  • čerstvá šalvěj
  • sůl, pepř
  • jasmínová rýže (příloha)

Dýni rozřízněte napůl a vydlabejte dužinu. Nakrájejte na menší kousky a naskládejte je vedle sebe do keramického pekáče. Dýni pokapejte olivovým olejem, rozprostřete lístky šalvěje, posypejte hrubozrnnou solí a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut. Jakmile je dýně upečená, vhoďte ji do mixéru nebo food processoru a i se šalvějí ji rozmixujte na hladké pyré.

V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a restujte cca 3 minuty. Přidejte na kostičky nakrájený lilek a restujte dalších 5 minut. K lilku vmíchejte nakrájená rajčata, kokosové mléko, dýňové pyré, arašídové máslo a kari. Všechny ingredience pořádně promíchejte a pod pokličkou nechte probublávat cca 15 minut. Do kari nakonec vmíchejte arašídy a ochuťte limetkovou šťávou, solí a pepřem. Podávejte s jasmínovou rýží.

Recept připravila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“ pro KitchenAid.cz.

Autor:
Témata: kari, Zázvor, Dýně

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...