130 let

Králík na červeném víně | foto: Ivana Jindřichová

Recept

Recept pro zimní dny? Zkuste králíka na červeném víně

Jídlo
  •   6:09
Králík patří mezi nejméně tučná masa. A co s ním? Můžete připravit roládu, upéct ho s dijonskou omáčkou, upéct ho na česneku, ale také na víně. Nechte se inspirovat.

Králík na víně

  • králík naporcovaný na 6 – 8 ks
  • 500 ml červeného vína
  • kuřecí vývar podle potřeby (nebo hovězí, případně alespoň zeleninový)
  • 60 ml červeného vinného octa
  • 4 – 5 lžic cukru
  • 1 lžíce dvakrát koncentrovaného rajčatového protlaku
  • 60 g hladké mouky
  • 15 stroužků česneku
  • 70 – 100 g másla
  • rozmarýn
  • bobkový list – ideálně čerstvý
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Troubu rozehřejte na 160 stupňů. V misce smíchejte víno, vinný ocet a cukr. Králíka osolte a opepřete. Poprašte ho moukou a lehce oklepejte. Na středním plamenu rozpalte velkou (nejlépe hlubší) pánev a přilijte olej. Orestujte králíka a česnek do hněda, otočte ho jen jednou. Každá strana bude trvat asi 5 minut. Připravte si litinový hrnec. Přemístěte králíka s česnekem do hrnce a nechte stranou. Na pánev, kde jste smažili králíka, přidejte rajčatový protlak a restujte asi minutu. Poté po částech (asi na třikrát) přilévejte vinnou směs a nechte vždy vypařit alkohol.

Nakonec do pánve přilijte vývar, promíchejte a nalijte do hrnce tak, aby králík byl do tří čtvrtin ponořený. Nyní ho nechte dusit v troubě. Bude to trvat asi hodinu. Až půjde králík lehce od kosti, vyndejte maso s česnekem do mísy a přikryjte. Omáčku na vysokém plamenu redukujte asi 20 minut. Dochuťte solí, pepřem, cukrem a stáhněte z ohně. Do omáčky vmíchejte na kostičky nakrájené máslo a promíchejte. Máslo omáčce dodá lesk a finální hustotu. Podávejte s bílou bagetkou nebo bramborovou kaší.

Králík na červeném víně
Králík na červeném víně

Recept pro KitchenAid.cz vytvořila Ivana Jindřichová z blogu Cat & Cook