Neděle 23. ledna 2022, svátek má Zdeněk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Recepty jsou rodinné tajemství. Jednou je zdědí mé děti, říká šéfkuchař

Jídlo

  6:29
Recepty nezveřejňuje, jsou jeho tajemstvím. Většinu z nich zdědil a po něm ho zdědí jeho děti. Mluví pěti jazyky a vařil v restauracích v Indonésii, Holandsku či Francii. „Českou republiku mám rád, ale každý rok, vždy v srpnu, do Indonésie létám a trávím zde celý měsíc cestováním, ochutnáváním a čerpáním inspirací na nové pokrmy,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz šéfkuchař Andy Tan z pražské restaurace SaSaZu.

Andy Tan foto: sasazu

Lidovky.cz: Nedá mi to se nezeptat. Chutná vám české jídlo?
Chutná. Mám rád pečenou kachnu s knedlíky a červeným zelím. Kombinace těchto tří chutí mě hodně baví. Vícekrát mě zlákala také masová roláda. Ze sladkého mám jednoho velkého favorita. Kynuté buchty s tvarohem.

Lidovky.cz: Co nejhoršího jste v česku ochunal? 
Nemám rád zabijačkové pokrmy, třeba krvavou polévku.

Lidovky.cz: A co české pivo? Chutná vám?
Pivo mi sice chutná, ale moc ho nepiji, alkohol mi nedělá moc dobře. Každopádně k pečené kachně s knedlíkem a červeným zelím se vyloženě hodí.

Bollywood jehněčí kotletky

Naučil jste vařit desítky kuchařů jihoasijské pokrmy. Kde jste se naučil vařit vy?
První seznámení s kuchyní proběhlo v rodinném kruhu, když jsem jako malý kluk doma pomáhal. Poté jsem začal studovat v indonéském Solu. Po příchodu do Holandska jsem zdokonalil svůj um na mezinárodní úrovni.

Lidovky.cz: V Amsterdamu jste vedl legendární restauraci Vakzuid. Jak se vám v Holandsku žilo a pracovalo?
Holandsko mám velmi rád, poznal jsem zde svou ženu, která taktéž pochází z Indonésie.

Lidovky.cz: Po vašem příchodu se na menu objevily asijské dezerty, recepty na ně jsou prý sedm generací staré. Kde jste je získal?
Recepty jsou rodinné dědictví. Moje děti je dostanou ode mě také. Střežím je jako oko v hlavě. Třeba je využijí jen u stolu doma, ale pořád tam bude přidaná rodinná hodnota.

Lidovky.cz: Jaký nejzajímavější recept vám předali vaši rodiče?
Fried rice, saté nebo soto, což je vývar s masem a zeleninou. Detaily vám ale neprozradím. 

Lidovky.cz: Nestýská se vám někdy po domově?
Tak samozřejmě, že ano, ale každý rok, vždy v srpnu, do Indonésie létám a trávím zde celý měsíc cestováním, ochutnáváním a čerpáním inspirací na nové pokrmy. Pokaždé mě gastronomicky překvapí a něco nového naučí.

Humr na malajský způsob

Lidovky.cz:  Co vás na Česku nejvíc překvapilo při vaší první návštěvě? 
Mám Českou republiku rád, ale řekl bych, že jsou zde lidé trošku chladnější ve smyslu, že nejsou tolik přátelští. V Indonésii každý každého zdraví, usmívá se, zde si mnoho lidí, tak říkajíc hledí svého.

Lidovky.cz: Učíte se češtinu? Je pro vás v Česku její znalost nezbytná?
Čeština je velmi obtížná, ale snažím se. Spíše znám základní slova jako „ahoj“, „děkuji“ nebo třeba „miláčku“. Sám mluvím indonésky, jávanštinou (mateřský jazyk, kterým se hovoří na rodné Jávě), anglicky a holandsky.

Andy tan

Andy Tan se narodil v indonéské Jávě. Vaření pro něj bylo již odmala vášní. Studia započal v indonéském Solu a poté pokračoval v Holandsku, kde se naučil specifickým technikám francouzské kuchyně. Ty nejprve využil ve francouzské restauraci Les Pieds Dan L’eau v Haagu, poté působil na prestižních místech jako v restauraci hotelu Mandarin Oriental, It Rains Fishes v Holandsku či Zenzi v Indii. Jeho bohatá kariéra vyvrcholila tím, že 13 let vedl legendární restauraci Vakzuid v Amsterdamu. 

Autor:

ANALÝZA: Tři důvody, proč Rusko vpadne na Ukrajinu. A tři další, proč ne

Premium Copak se asi odehrává v hlavě Vladimira Putina? To je otázka, kterou dnes řeší celý svět. Ruský prezident rozehrál...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nevěra dříve či později vztah zničí. A není cesty zpět, říká filmařka Sedláčková

Premium Vede doslova dvojí život ve dvou zemích. Ve Francii pracuje Andrea Sedláčková především jako střihačka filmů, u nás...

Opět jsme to roztočili: Ohlédnutí za Vánočním kolotočem v roce 2021
Opět jsme to roztočili: Ohlédnutí za Vánočním kolotočem v roce 2021

Vánoční kolotoč se stal nedílnou součástí eMimina. Letos si už po třinácté naše uživatelky vzájemně poslaly dárečky, které opět udělaly velkou...

Právě čtete