Sobota 24. října 2020svátek má Nina 15 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Recepty z kuchařky učňů: knedlíky z prášku či špagety s kečupem

Kuchařka pro mladé učně s recepty z polotovarů a s glutasolem. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kuchařka pro mladé učně s recepty z polotovarů a s glutasolem. | foto: Reprofoto

Kuřecí maso s rozinkami a jablky, polévka s lančmítem a smažené párky v těstíčku. Takové lahůdky už možná za pár let najdete na jídelních lístcích českých restaurací. Ve škole se je totiž učí připravovat mladí kuchařští učni.

Plátky masa obložíme podušenými jablky s rozinkami a dozdobíme šunkou. Místo jablek můžeme použít mandarinky, hrušky, čerstvé banány nebo pomeranče, dozví se mladí kuchaři ve škole.

Tak vypadá jedno z hlavních jídel v kuchařce pro učně 'Receptury teplých pokrmů' od Jaroslava Runštuka. Knedlíky se mladí kuchaři učí vařit z prášku, místo masa jim kuchařka radí použít lančmít, dochucuje se glutasolem.

Přečtěte si rozhovor s Romanem Vaňkem o kuchařce pro učně:

I vedoucí učitelka odborného výcviku na pražské Střední škole hotelnictví a grastronomie Kateřina Závišková přiznává, že učebnici běžně používají. Zároveň dodává, že některé recepty pro učně nejsou vůbec vhodné. "V knize je spousta nepoužívaných receptů, ale na druhou stranu v nich najdete i 'klasiku', která se vaří stále," říká Závišková.

Jak na bramborové knedlíky? Použijeme polotovar, radí kuchařka.

Jak na bramborové knedlíky? Použijeme polotovar, radí kuchařka.

"Co se týče přípravy bramborových knedlíků z prášku, tak zrovna tohle je jedno z mála pokrmů, kde mi nevadí polotovar. Třeba z nových brambor nelze udělat bramborové knedlíky. Záleží na polotovaru, který použijete," brání recept z prášku vyučující.

I v Brně se podle kuchařky učí, k receptům mají ale sami učitelé výhrady. "Doslovně recepty rozhodně nepřebíráme. A dříve tam takové přísady nebývaly, objevily se až později," vysvětluje učitel z brněnské střední gastronomické školy. "Některé ty recepty jsou opravdu děsivé. Vím, že se tam objevují nějaké lančímty, to úplně přeskakujeme," vysvětluje.

Anketa

Je v pořádku, že se žáci gastronomických škol učí vařit z polotovarů?

Vadí mi to. Měli by se učit připravovat klasická jídla od základů. 1584
Nevadí mi to. Používání polotovarů v restauracích je běžnou praxí. 59
,

Neschopní ať zkrachují a pražská smetánka čte knihy, vzkazuje prezident

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Česká republika se potýká s rekordními nárůsty potvrzených případů koronaviru, vláda zavádí mimořádná opatření a...

Umírají lidé, kteří mohli žít, říká lékař a spoluautor výzvy Jiří Sagan

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jedním ze tří autorů výzvy k ­lidem, aby dodržovali hygienická opatření, a zároveň žádající některé lékaře, ať je...

Svou sportovní kariéru považuji za ztrátu času, hodnotí minulost Hlaváčová

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Držitelka světového rekordu v přeplavání kanálu La Manche pokořila řadu dalších met a získala spoustu významných...

Hledáte zdravou svačinku? Sáhněte po kapsičce od Sunaru, která je komplet BIO včetně obalu
Hledáte zdravou svačinku? Sáhněte po kapsičce od Sunaru, která je komplet BIO včetně obalu

Když se řekne Sunar, co se vám jako první vybaví? Chutné sušené mléko? Není se čemu divit. Sunar a jeho kojenecká výživa tu je pro naše miminka už...