Ze severočeské tabule:
Kapr na zelenině
- 4 porce kapra
- hrst hladké mouky
- sůl, kmín
- šťáva z jednoho citronu
- 100 g másla
- celer, mrkev, cibule, česnek
- olej
Kapra pokapte citronem, nechte uležet, osolte, obalte v mouce, mrkev, celer, cibuli a česnek orestujte nakrájené na plátky a kolečka, vložte do pekáče s rybou a máslem, pečte cca 30 minut.
Švestková omáčka
- cibule
- stroužek česneku
- lžíce oleje
- švestková povidla
- mletá skořice
- citronová kůra
- trocha rumu
- strouhaný perník
Osmahněte cibuli a česnek, přidejte povidla, skořici, kůru a přelijte půl litrem vody. Povařte, zahustěte perníkem a rumem. Podávejte s plátky uzeného vepřového masa.
Tvarohová štola
- máslo
- cukr
- 2 vejce
- skořice
- citrónová kůra
- rum
- měkký tvaroh
- 500 g hladké mouky
- prášek do pečiva
- rozinky, mandle
- 60 g kandovaného ovoce
Máslo utřete a zašlehejte cukr, vejce, skořici, kůru, rum i tvaroh. Přidejte mouku s práškem do pečiva a ovocem, vytvarujte štolu a pečte zvolna, teplou obalte v cukru.
VÁNOCE NA SERVERU LIDOVKY.CZPřečtěte si články:
Co pro vás chystáme:
|
Z jihočeské tabule:
Muzika
- sušené ovoce
- skořice, badyán, hřebíček, vanilkový lusk
- citronová kůra
- lžíce povidel
- rozinky
- ořechy
- perník
- med
- rum
V litru vody povařte sušené ovoce, badyán a hřebíček, dřeň z lusku, skořici, trochu kůry a vařte, poté přidejte zbytek ingrediencí, zahustěte perníkem a ochuťte medem a rumem. Do omáčky poté vsypte část sušeného ovoce.
Kapr na modro
- kapr
- sůl, ocet,
- cibule, mrkev, celer
- petržel
- citron
- černý pepř celý, nové koření celé, bobkový list, tymián
- máslo
Smíchejte litr vody s 50 ml octa, přidejte koření a na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli, osolte, opepřete a 10 minut vařte, naporcovaného kapra osolte a vložte na 20 minut do mírně se vařícího nálevu. Hřbet by mu měl zmodrat, poté jej přelijte máslem a dozdobte zeleninou.
Zlatá rybí polévka
- 2 kapří hlavy
- 3 cibule
- sladká paprika
- lžíce oleje
- sůl
Do osolené vody vložte hlavy a přidejte dvě celé cibule i se slupkou. Z uvařených hlav oberte maso a vývar přeceďte. Třetí cibuli zpěňte na másle, zaprašte paprikou, přidejte vývar a maso.
Z východočeské tabule:
Vánoční perníčky
- hladká mouka
- moučkový cukr
- med
- máslo
- 4 vejce
- kakao
- skořice, hřebíček, anýz, nové koření
Zpracujte v hladké těsto, nechte odležet. Druhý den vyválejte cca milimetr tlusté pláty, ze kterých vykrajujte tvary. Pečte 10 minut při 180°C, poté ozdobte bílkovou polevou (moučkový cukr s bílkem, škrobovou moučkou a citronovou šťávou umíchejte dohladka).
Z moravské tabule
Jahelník
- jáhly
- rozdělené vejce
- cukr
- skořice
- rozinky
- ořechy
- vlašské ořechy
- sušené švestky
Jáhly spařte, osolte a vařte ve vodě 20 minut do kaše. Žloutky, cukr, skořici, rozinky, ořechy a sníh z bílků vmíchejte. Do pekáče rozetřete těsto, mezi dvě vrstvy dejte švestky. Pečte při 160°C.
Bonus: Staročeská kuchyněMasarykovo cukroví
Ořechy na 2 hodiny namočte do vody, poté nahrubo nasekejte. Přidejte ostatní suroviny a zpracujte těsto. Vytvarujte válečky o průměru cca 4 centimetry a nechte v chladu ztuhnout. Krájejte na kolečka a pečte na 180°C. Ještě horké obalujte v cukru. |
