4. května 2019 5:02 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Řepa, kakao a čokoláda. Jak na brownie dort z červené řepy?

Brownie dort z červené řepy | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Brownie dort z červené řepy | foto: Lucie Grusová

Možná některé z vás představa moučníku připraveného z červené řepy vyděsí. Ale nenechte se zmást zažitými zvyklostmi, že řepa patří jen do slaných receptů. V kombinaci s kakaem, hebkou čokoládovou polevou a efektním růžovým žíháním nadchne i její zaryté odpůrce. Jen tu tajnou ingredienci možná neprozrazujte dopředu.

Brownie dort z červené řepy

6 porcí

Korpus

  • 200 g oloupané uvařené červené řepy
  • 50 g sladidla podle stravovacího stylu
  • 3 vejce
  • 30 g ghee nebo másla
  • 100 g mandlové mouky
  • 25 g hořkého kakaa

Poleva

  • 30 g hořké vysokoprocentní čokolády
  • 20 g ghee nebo másla
  • 25 g kokosového másla
  • kokosové mléko (pár lžiček podle potřeby)

Postup přípravy: Rozmixujte dohladka uvařenou červenou řepu (lze koupit třeba v Lidlu) se zvoleným sladidlem. Jednu lžičku směsi si dejte stranou, do zbytku přimixujte vejce a 30 g rozměklého ghee. Vedle promíchejte mandlovou mouku, kakao a prášek do pečiva.

Obě směsi smíchejte a těsto nalijte do dortové formy (průměr přibližně 17 cm), vyložené pečícím papírem, který jste si pro snazší manipulaci nejdřív zmačkali a navlhčili.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Těsto vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte cca 40 minut. Přesná doba se může hodně měnit podle průměru formy, počtu porcí a tudíž výšky těsta.

Pro zjištění, zda už je korpus propečený, zapíchněte do jeho středu špejli a zkontrolujte, zda vyjde čistá. Pokud ano, máte dopečeno.

Korpus vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Jakmile má pokojovou teplotu, vložte ho do lednice nebo klidně i na pár minut do mrazáku. Potřebujeme, aby byl jeho povrch hodně studený.

Na malé pánvičce si na nízkou teplotu rozehřejte hořkou čokoládu a 20 g másla. Směs nechte chvilku vychladnout a pak s ní pomocí mašlovačky z vrchu i ze stran potřete studený dort. Díky jeho vychlazení bude čokoláda na jeho povrchu rychleji tuhnout.

Rozehřejte si v mikrovlnce v malém hrnečku kokosové máslo. Pak do něj opatrně po malých dávkách přimíchejte rozmixovanou červenou řepu, kterou jste si dali stranou. Směs poměrně zhoustne, tak ji podle potřeby a požadované barvy jemně nařeďte troškou kokosového mléka. Touto směsí pokapejte dort a nechte ještě chvíli vychladit.

Pak už ho jen nakrájejte na dílky a slastně vychutnávejte.

Lucie Grusová