Nudlové království Noodles je součástí hotelu Yasmin a dostat se do něj můžete přes hotelovou halu z ulice Politických vězňů nebo z Václavského náměstí pasáží kolem divadla Palace.
Interiér podniku je mondénně modernistický, s kónickými kruhovými sloupy, parketovou podlahou a bělavým stropem. Základní barevnost je klidná – od bílé přes béžovou, šedozelenou až k černé, s bohatým uplatněním nerezové oceli a dubového dřeva. Sedáky u volných stolů i v intimnějších kupátkách jsou ve světlé kůži, všude je dostatek prostoru. Množství stříbrných svítidel pod stropem v centrální části působí trochu jako retro reminiscence na osmdesátá léta, interiéru však dominují obří smotance rezavočervených lýkových pásů, připomínající nudle vytahované z hrnce.
Klidnou atmosféru tu dotváří i pohled do vnitroblokové zahrady, prostor ústící do hotelové haly je prosvětlen atriovými světlíky. V létě je v provozu i venkovní posezení, obklopené tuzemskou i exotickou flórou s jemně šumícím bambusovým hájkem.
Nudle všeho druhu
Kuchyně se specializuje na nudle ze všech koutů světa, jejich stálá nabídka stojí za vyjmenování: české a slovenské (najdete tu i "obyčejné" tuzemské šunkofleky a zmiňované nudle s mákem), italské (například dýňové ravioly, domácí špagety), německé (nechybí spätzle ani käsespätzle), švýcarské (magronen se smetanovou omáčkou), čínské, korejské, thajské (khao soi, phad thai i phad wun sen), indonéské, japonské, mongolské či malajské.
Café Bar NoodlesPolitických vězňů 12, Praha 1 |
Při četbě jídelního lístku opravdu nevíte, jestli si dát "yaki udon" ze soba s udon nudlemi, sušeným tuňákem, vepřovým masem a zeleninou, nebo pikantní "bami goreng" wonton nudle restované na ořechovém oleji s malými krevetami, čínskou kapustou, zázvorem a kuřecím masem. Vedle stálé kolekce tu mají i týdenní nabídku z české a mezinárodní kuchyně, kde najdete jídla bez nudlí. Nabízí se třeba čočková polévka s restovanou uzeninou či kuřecí medailonky na rajčatové omáčce.
Exkurz zdejšími pokrmy začal hovězí vývar s masem a rajčatovým svítkem. Nutno dodat, že byl velmi slabým odvarem toho, co si člověk představí pod pojmem hovězí vývar. Mdlé. Vyznavače důslednosti by snad mohlo potěšit, že i takřka syrová zelenina v polévce je nastrouhaná do tvaru nudlí. Tím ale rozpaky skončily. Z týdenní nabídky jsme ochutnali dušená krůtí prsa se šípkovou omáčkou, karlovarským knedlíkem a zadělávanou kořenovou zeleninou (155 Kč), jemně lahodné jídlo ve všech složkách, navíc naaranžované v kompozici, za kterou by se vůbec nemusel stydět ani Paul Klee.
Sen o jurtě
Pak už přišly na řadu nudle. Mongolské nudle "tsuivan" se směsí jehněčího masa, brambor a zelených fazolek, podávané s malými knedlíčky (219 Kč) měly razantní chuť bez nepříjemného ocásku, typického pro skopové maso. A knedlíčky s masovojátrovou náplní se jednoduše rozplývaly na jazyku. Člověk neměl problém představit si při jejich vychutnávání, že sedí v jurtě, za jejíž stěnou tryskem pádí koně Převalského.
Korejské skleněné bramborové nudle "jap čhe" s restovanou hovězí svíčkovou, zeleninou, špenátem a shi-take houbami (229 Kč) měly úplně jinou náladu, hnědavě tmavá barva pokrmu měla tajemnou chuť s hlubokým houbovým tónem. Přesně ten typ jídla, u kterého se nemluví, ale přemýšlí. Já třeba dumal o tom, jestli by nestálo za to založit automobilku, která by na světovém trhu konkurovala Japoncům a Američanům.
Na dezert, který by člověka vrátil do evropské reality, třeba variaci francouzských sýrů nebo čokoládový věneček, už v žaludku bohužel místo nezbylo. Naštěstí se této úlohy zhostil dobře ošetřený Pilsner Urquell. O smyslu nudlí se tu dá ale přemýšlet i u vína, jehož přiměřená nabídka zahrnuje prakticky všechny významné světové vinařské oblasti od francouzských a italských po chilské a novozélandské. A samozřejmě tu mají zajímavá vína česká, chcete-li moravská. Totéž se dá říci rovněž o výběru destilátů.
Osvěta od šéfkuchaře
Pokud vám nudle i nadále vrtají v hlavě a chcete se o nich dozvědět více, můžete si zde koupit a prostudovat knihu zdejšího šéfkuchaře Tomáše Kaliny s názvem, který opravdu nepřekvapí – Nudle. Jsou v ní v českém i anglickém jazyce recepty na třicet představitelných i nepředstavitelných nudlových jídel s bohatou fotografickou výpravou. Další důkaz toho, že v restauraci Noodles to s osvětou a propagací nudlí myslí zcela vážně.
Není třeba dodávat, že tento podnik, cílící ke světovosti, je důsledně nekuřácký, tedy s výjimkou otevřené letní zahrady. Zbývá tedy již jen zmínit kvalitu obsluhy: je v duchu interiéru podniku sice trochu neosobní, ale dokonale profesionální. Až by se dalo říci, že ji vlastně ani nevnímáte. Vaše pozornost je totiž plně soustředěna na talíř plný voňavých nudlí.