Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Restaurace QQ Asian Kitchen se přestěhovala do designového hotelu. Otevře v den uvolnění restrikcí

Jídlo

  5:54
Pražská restaurace QQ Asian Kitchen se přestěhovala do hotelu Mosaic House blízko Karlova náměstí. Poprvé otvírá své brány v pondělí 25. května po skončení vládních restrikcích.

Šéfkuchaři a majitelé Lee Chang a Nyoman Purnata foto: QQ Asian Kitchen

Nyoman Purnata

Narodil se na ostrově blízko Bali a vyrostl v rodině vlastnící stánek s pouličním občerstvením. Jeho kroky vedly přes oceánské výletní lodě do USA nebo Španělska, kde zastával pozici šéfkuchaře. Tam se mu dostalo nabídky pracovat v pražské restauraci Sansho a následně v Asian Temple. Jeho manželka je Češka.

Už 11 let spolu pracují kuchaři Lee Chang z USA (s taiwanskými kořeny) a Nyoman Purnata na tom, aby představili z asijské kuchyně opravdu nejlepší jídla. Před třemi lety proto vznikla QQ Asian Kitchen v pražské Ladově ulici. kde dvojice nabízela zážitkovou gastronomii plnou neobvyklých kombinací, ale i asijskou klasiku. A proč QQ Asian Kitchen? Označení QQ se používá pro označení ideální konzistence asijských knedlíčků nebo nudlí. 

Zapomeňte na draky

„Nechtěli jsme přijít o ducha naší restaurace v Ladově ulici, proto jsme část interiéru přenesli i sem. Plakáty starých taiwanských filmů nadále zdobí stěny naší restaurace a kameny ze hry mah-jong z dřívější barové desky nyní používáme pro odkládání hůlek. Interiér je plný kontrastů světla a tmy, protože i v našem menu pracujeme s chuťovými protiklady,“ přibližuje jeden z šéfkuchařů Lee Chang.

Nabídka restaurace je pestrá. Ochutnat můžete například pstruha s chlebovníkem...

V restauraci nenajdete čínské draky ani bambus v květinářích, ale elegantní dubový nábytek a designová světla. Interiér vznikl podle návrhu samotných majitelů. 

Lee Chang

Jeho rodiče pocházejí z Taiwanu, sám se narodil v Coloradu. Vystudoval literaturu, ale nakonec se učil kuchařině v Koreji, Japonsku nebo na Novém Zélandu. S Purnatou se seznámil v restauraci Sansho, kde oba pracovali. Později se opět setkali v brněnském Pavillonu. Ve svých receptech se často inspiruje kuchařskými výtvory své maminky.

Nabídka restaurace je pestrá. Ochutnat můžete například pstruha s chlebovníkem (jackfruit) nebo taco s temperovaným krabem. Milovníci klasického masa mohou sáhnout bůčku s houbami shiitake nebo pomalu dušené jehněčí koleno s kardamomem. 

„Přinášíme autenticitu nám dobře známých kuchyní. Nečerpáme inspiraci jen z té indonéské, taiwanské či americké, ale saháme i po korejské, japonské nebo čínské gastronomii. Máme výhodu, že jsme dva šéfkuchaři a každý z nás vymýšlí stále nové kombinace a postupy. Vždy se shodneme na kvalitě surovin a jejich zpracování, to je pro nás naprosto zásadní,“ přibližuje Nyoman Purnata. 

Autor: