Čtvrtek 20. února 2020svátek má Oldřich -1 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Restaurace s ústřicemi v zemi bez moře? Rozhodně ano, říká chovatel ústřic

Ústřice - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ústřice - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

Největší producent bretaňských ústřic Jean-Jacques Cadoret navštívil na podzim Prahu, vedl zde totiž seminář věnovaný pěstování ústřic a jejich přípravě. „Myslím si, že restaurace s ústřicemi a dalšími mořskými plody může výborně fungovat i v zemi bez moře,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Lidovky.cz: Jak se z člověka stane ostréiculteur - chovatel ústřic?
Stal jsem se chovatelem ústřic díky rodině, ve které už po pět generací provozujeme toto řemeslo. Pro mě tak bylo naprosto přirozenou volbou v téhle tradici pokračovat.

Lidovky.cz: Jak často si ústřice dopřáváte k jídlu?
Skoro každý den...a rád je ochutnávám ve všech zemích, kam vycestuji. Ústřice jsou opravdu zdravým přírodním produktem. Jejich maso obsahuje mnoho zinku a užívají se i jako afrodiziakum

Lidovky.cz: Na jakém pokrmu si pochutnáte nejvíce?
Vše, co se točí okolo mořských plodů. Miluji syrové ryby a krevety a samozřejmě ústřice.

Lidovky.cz: Do Prahy jste zavítal kvůli semináři o ústřicích. Jak se vám tu líbilo?
Prahu neznám příliš dobře, ale mohu říci, že je to úžasné město se zajímavou historií.

Jean-Jacques Cadoret

Významný francouzský producent ústřic, majitel proslulé společnosti Les Cadoret. V hlavním městě představil nový druh ústřic nazvaný La Lune. Tyto speciální francouzské ústřice se pěstují novým způsobem - podle přílivových a lunárních cyklů.

Lidovky.cz: Nedíváte se na restauraci s mořskými plody v zemi bez moře trochu skepticky?
Rozhodně ne. Dnes je přirozené, že jsou dopravci velice rychlí a tak si mohou lidé v mnoha městech, která nejsou u moře, pochutnávat na kvalitních ústřicích. A kupříkladu země jako je Švýcarsko, Rakousko nebo Maďarsko začaly produkovat své vlastní ústřice. Naopak v některých přímořských zemích jako je například Španělsko, lidé ústřicím teprve přicházejí na chuť.

Lidovky.cz: Ochutnal jste nějaké typicky české jídlo, či pivo? Chutnalo vám?
Zatím ne, ale ochutnám ho s mými pražskými obchodními partnery a Patrickem Jeffroyem, známým šéfkuchařem oceněným dvěma michelinskými hvězdami.

Premium

Unikátní test čtyř typů motorů: Elektromobil se nevyplatí, vede klasika

Test 4 ruzných typů motorů | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

O elektromobilitě se hodně mluví, ale v běžném provozu se takové auto nevyplatí. Jak je na tom hybrid oproti benzinu a...

Premium

Dobrá káva jde uvařit i doma. Testovali jsme přístroje pro její výrobu

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chutnou kávu si uvaříte i doma. Dražší špičkové přístroje uvaří voňavé espresso zmáčknutím knoflíku. Na filtrovanou...

Premium

Velký test palubních kamer: některé umí i ochránit před nehodou

Velký test on-board kamer | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Porovnali jsme šestnáct oblíbených autokamer podle kvality záznamu, parametrů a funkcí, které nabízí. Cenové rozpětí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!