Neděle 19. září 2021, svátek má Zita
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Restaurace U Dělového kříže: kanonáda žaludků

Jídlo

  6:00
Na pražském Smíchově najdete dnes restauraci snad v každém druhém domě. V konkurenčním boji si tyto podniky hledají jedinečnou pozici, kterou by oslovily co nejširší spektrum zákazníků. U Dělového kříže vsadili na kvantitu při slušné kvalitě a za příjemnou cenu.

Hosté restaurace U Dělového kříže hladoví neodcházejí. foto: MAFRA - František Vlček

Restaurace U Dělového kříže se nachází ve Štefánikově ulici naproti Švandovu divadlu. Název domu U Dělového kříže je odvozen od vyznamenání zvaného Dělový kříž (Kanonenkreuz), které císař František I. uděloval v letech 1813–1815 vojákům za účast v bojích proti Napoleonovi. Materiál, ze kterého byly kříže ulity, údajně pocházel z roztavených francouzských děl.

U Dělového kříže

U Dělového kříže Štefánikova 75/48, Praha

www.udelovehokrize.eu

Tel.: +420 257 221 221 

  • Jídlo ***
  • Obsluha ****
  • Atmosféra ***

Do restaurace, která zabírá celé sklepení domu, se vchází po schodišti přímo z ulice. V přední části je lokál s výčepem a nasvícenými pivními tanky, jinak se tu nachází také kuřácká část podniku. Zadní trakt je vyhrazen pro nekuřáky a kuchyň. Všechny prostory jsou klenuté s obnaženým cihlovo-opukovým zdivem, které je jen místy překryto omítkou ve žlutavé barvě. Podlahy jsou hnědé, keramické, dělicí zábradlíčka z černé litiny.

Stoly i židle, respektive lavice s látkovými sedáky jsou v jednoduchém selském stylu, který podporuje výzdoba ze zemědělského náčiní, jako jsou korýtka, síta, ruční mlýnky na obilí, kolesa, pilky, díže či kameninové hrnce, doplněné svazky klasů. Kromě toho zdobí stěny fotografie s historickými pivovarskými motivy, jež napovědí, že vás tu čekají piva z koncernu Prazdroj.

Duch devadesátých let
Jídelní lístek nabízí studené i teplé předkrmy, české speciality, minutky a steaky a také nápady šéfkuchaře. Ten nepochybně nepostrádá jistý smysl pro humor, protože tu najdete jídla jako Generálova bašta (kuřecí pikantní směs zapečená se sýrem na bramboráčcích), Kotlík parašutisty (směs tří druhů masa plus cibulka, kapie, kečup, opečený brambor) nebo Kuře Napipi (smažený kuřecí závin, plněný šunkou a sýrem).

Hosté restaurace U Dělového kříže hladoví neodcházejí.

Ve stejném retro duchu jako z 90. let je i lístek denního menu s tituly jako Polévka je grunt či Menu našeho pantáty, které nabízí jídlo i s polévkou za cca 90 Kč. Nálož porcí Testování kuchyňských dovedností začal předkrm s názvem Obložené prkénko, obsahující domácí uzené, klobásu, šunku, eidam, hermelín, máslo, hořčici a křen (109 Kč). Jeho naservírování rovnou vyslalo jasný signál, jak to tady s jídlem myslí.

Předložili nám nikoli prkénko, ale prkno velikosti středního válu na těsto, které kromě avizovaných pochutin obsahovalo ještě hromadu nakrájených kyselých okurek a beraních rohů. Hermelínové výseče byly navíc umně zdobené sekanou pažitkou či mletou paprikou. V tu chvíli člověk začal pochybovat o schopnosti svého trávicího traktu takové množství jídla pojmout, a to jsme už měli objednané další potravinové nálože.

Z denního obědového menu to byla krémová lososová polévka, velmi jemná a neokázale ochucená, dále penne s kuřecím masem, listovým špenátem, smetanovou omáčkou a parmezánem (dohromady 90 Kč), servírované ve velké míse. Netřeba zdůrazňovat, že mísa byla po okraj plná chutných těstovin opět jemné chuti, takže nebýt toho obrovského množství, dalo by se mluvit o lehkém obědě.

Z nápadů pana šéfkuchaře padla volba na pečené marinované krůtí stehno se zeleninou (145 Kč) a k tomu bramboráčky (29 Kč) a zelené fazolky s anglickou slaninou (55 Kč). Ta krůta musela v syrovém stavu svou velikostí odpovídat té, s níž mistr Bean v jednom ze svých skečů pobíhal při oslavě Dne díkůvzdání po svém staromládeneckém pokoji.

Hosté restaurace U Dělového kříže hladoví neodcházejí.

Není divu, že jídlo přinesli ve velkém keramickém pekáči a i díky hromadě kyselých okurek, beraních rohů, feferonek a salátu byl úplně plný. Na bramboráčky a fazolky nezbylo místo a servírovány byly na samostatných talířích. Bramboráčky byly skutečně domácí a vyladěné jako od babičky, krůtí stehno bylo s krustičkou, přitom rozplývavé, uložené v trochu zbytečně aromatické hnědé omáčce.

Závěrečný salát Caesar s grilovaným kuřecím masem a opékanými krutony (115 Kč) byl díky nakyslému dresinku chuťově jadrný a velice sytý.

Velmi ochotná obsluha myslím trochu pobaveně sledovala statečný zápas s naporoučeným jídlem a ve chvíli oddechového času nám nabídla, že nesnědené jídlo zabalí s sebou, se slovy: "Přece se to nevyhodí." Důkaz, že v restauraci nemají jen selskou výzdobu, ale používají tady i zdravý selský rozum.

Pořádně se nadlábnout

Pivo se tu točí tankový Kozel 11°, dále mají na pípě i Pilsner Urquell a nefiltrovanou plzeň, v nabídce je i lahvový Kozel 10° černý a polotmavý či ochucený Birell a Frisco. Vinný lístek v takovémto na pivo zaměřeném podniku není rozsáhlý, jsou na něm hlavně moravská vína. Pro úplnost tu nabízejí i tradiční výběr lihovin od likérů přes vodky, rumy až po whisky, bourbony a brandy.

Je zřejmé, že podnik se snaží mít hodně otevřenou náruč pro náhodné hosty i stálé návštěvníky. Je zde zdarma připojení k internetu přes wi-fi, neschází televize a promítací plátno pro sportovní přenosy, které si návštěvník nechce nechat ujít. Pro zákazníky, kteří si rádi zajdou do hospody nadlábnout se dobrého jídla za rozumnou cenu, je restaurace U Dělového kříže ten pravý cíl.  

Autor:

Nesmysly o inflaci v Česku. Znovu bude nízká, uvidíte, tvrdí ekonom Michl

Premium ČSÚ zveřejnil, že inflace je nejvyšší od roku 2008, 4,1 %. Hned v pátek jsem k tomu vydal v MF DNES článek „Nebojte se...

Chci přidat 20 tisíc. Generaci Z kuráž nechybí, s trpělivostí už je to horší

Premium Sedmatřicetiletý Libor vede pobočku banky v krajském městě. Za poslední měsíce přijal několik mladých lidí, dvacátníků...

Hladovění je to nejlepší, co pro sebe lidé mohou udělat, říká neurolog

Jde o největší problém současné medicíny, a to bez ohledu na covid-19 - Alzheimerova nemoc, nejčastější typ demence....