Zpřísnění podmínek pro provozování pohostinství podpořili podle agentury AFP poslanci napříč levicovým i pravicovým spektrem parlamentu ve snaze chránit dobré jméno francouzské gastronomie ve světě. A učinili tak za okolností, kdy stále více restauratérů přiznává, že svoje pokrmy chystá z polotovarů a mražených ingrediencí.
Jestliže to zdůvodňují potřebou hlavně snižovat náklady, jejich kritici je nezřídka podezírají také z pohodlnosti, protože doba přípravy jídel se tak výrazně zkracuje.
Tajnosti na talíři
"Musíme skoncovat s tajnostmi na talíři," hřímal v parlamentu socialistický poslanec Thomas Thévenoud. "Jde o to, abychom chránili restauratéry, kteří jen neohřívají," dodal tento politik z Burgundska. Své kolegy neopomněl obohatit o recept na tradiční burgundské hovězí připravované na velmi mírném ohni.
K TÉMATU |
Restaurace čekají přísné inspekce, které budou ověřovat, zda údaje na jídelních lístcích jsou pravdivé. Podnikům hrozí v případě snahy o podvod přísné pokuty.
Označení není v zemi žádnou novinkou. Přišly s ním restaurace vyznávající poctivou a tradiční kuchyni, ale doposud bylo dobrovolné. Tak to také chtěla nechat vláda, ale poslanci nesouhlasili.