Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Ricottová roláda se sušenými rajčaty. jak na ni, poradí foodblogerka

Jídlo

  7:37
Roláda vypadá vždy velmi efektně. Při její přípravě se můžete v kuchyni vyloženě vyřádit - hrát si s barevnými kombinacemi, chutěmi a použitými surovinami. Nemluvě o tom, že může být jak sladká, tak i slaná. Třeba jako tahle, připravená z ricotty a sušených rajčat.

Ricottová roláda se sušenými rajčaty foto: Lucie Grusová

Ricottová roláda se sušenými rajčaty

Těsto: 

  • 70 g slunečnicových semínek
  • 200 g ricotty, případně smetanového krémového sýru
  • 4 vejce
  • 50 g okapaných sušených rajčat
  • 5 g prášku do pečiva s vinným kamenem nebo 3 g běžného
  • sůl

Náplň: 

  • 250 g ricotty nebo smetanového krémového sýru
  • 1 velká hrst čerstvých bylinek (bazalka, petrželka aj.)
  • 20 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • sůl

Postup: Umelte najemno slunečnicová semínka. Do podoby řídkého nadýchaného těsta rozmixujte umletá semínka, ricottu, vejce, sušená rajčata, prášek do pečiva a špetku soli. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rozetřete do placky vysoké necelý centimetr. Vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte přibližně 20-25 minut.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Placka by měla zezlátnout a zpevnit se. Těsto se ale nesmí moc vysušit, aby šlo dobře rolovat. Ještě z teplého upečeného plátu sloupněte pečicí papír, placku i s ním po délce zarolujte a nechte chvíli odpočinout.

Náplň: Rozmixujte dohladka ricottu, bylinky, rozehřáté (ne horké) máslo, česnek a sůl. Směsí potřete upečené těsto a pevně zamotejte do rolády. Uložte na cca 4 hodiny do lednice. Po vychlazení roládu nakrájejte na plátky a podávejte jako malou svačinku, snídani či doplněnou o zeleninový salát jako hlavní chod. Plátky rolády poslouží i jako jídlo zabalené s sebou na cesty.

TIPY: Ricottu volte nějakou sušší, případně ji nechte chvíli vykapat v sítu přes bavlněnou utěrku. Místo ricotty lze použít smetanový krémový sýr (např. Goldessu nebo Philadelphii).

Do rolády můžete zamotat i pár plátků sušené šunky či uzeného lososa a do náplně vmíchat trošku jemně nastrouhaného parmazánu.

Kromě bylinek lze do náplně rozmixovat i trošku baby špenátu.

Autor: