Medvědí česnek, rostlina nabitá energií. Kde roste a co s ním?

Jaro je tu a s ním i medvědí česnek – první zelené lupení, které nám příroda po zimě posílá. Kde roste a jak s ním v kuchyni naložit?
Marinovaná hruška se sladem a nugátem podle Romana Pauluse

Šéfkuchař Roman Paulus si myslí, že česká gastronomie je na vzestupu. Sám k tomu svým kuchařským umem přispívá. Vyzkoušejte jeden z jeho dezertů -...
Pečený lilek, pyré a tonka fazole podle šéfkuchaře Romana Pauluse

Šéfkuchař Roman Paulus si myslí, že česká gastronomie je na vzestupu. Sám k tomu svým kuchařským umem přispívá. Vyzkoušejte jeden z jeho receptů -...
Nachová sklizeň. Jak na boršč poradí Roman Paulus

Červená řepa nemusí být jen nakrájená na kostičky a naložená ve sladkokyselém nálevu. Rozumí si s kozím sýrem, pečená se hodí jako příloha k rybě a...
To nejlepší z květáku a brokolice. Ochutnejte romanesco, radí Roman Paulus

Že jsou brokolice s květákem blízcí příbuzní, ví, či přinejmenším tuší každý z nás. Mají ale ještě jednoho bratra, který se zatím tak trochu skrývá...
Teplé carpaccio. Zkuste italskou tagliatu, říká Roman Paulus

Spíš než jako steak se italská tagliata tváří jako carpaccio - stejně jako oblíbený předkrm se podává nakrájená na velmi tenké plátky a přelitá...
České lanýže. Zkuste játra se smržovou omáčkou, radí Paulus

Houbařská sezona je letos mizerná, některé druhy hub jsou však k dostání v obchodech celoročně. Platí to nejen pro žampiony a portobella, hlívu...
Pozdrav z Nice. Zkuste francouzský salát podle Romana Pauluse

Pozdrav z NicePro saláty existuje nepřeberné množství kombinací, jen některé z nich jsou ale skutečně osvědčené. Právě takovým je salade niçoise,...
Maso a skořice. Zkuste řeckou musaku, radí Roman Paulus

Řecká kuchyně v sobě snoubí to nejlepší ze Středomoří a Balkánu a musaka je toho typickým dokladem: kromě hromady rajčat, lilku a olivového oleje v...
Královská ryba. Zkuste pražmu s lilkem, radí Roman Paulus

Kulinářsky nejvyužívanější druh pražmy neboli dorády nese přívlastek královská, případně zlatá. Už to je známkou toho, že jde o výjimečnou rybu - a...
Rozlučka s chřestem. Zkuste salát s pošírovaným vejcem, radí Paulus

Chřest, zastřené neboli pošírované vejce a holandská omáčka. Všechno to je skvělé samo o sobě, ale teprve ve vzájemné kombinaci tyhle tři suroviny...
Saláty podle šéfkuchaře. Připravte si je v parných dnech k večeři

V letních dnech není chuť k jídlu příliš velká, večeře by navíc neměla zatěžovat organismus. Ideální variantou jsou proto saláty. Nechte se...
Zkuste kaši z kandovaného lilku, radí Roman Paulus

Recepty chorvatské kuchyně jsou nejen chutné a zdravé, ale i nápadité. Kromě jehněčího masa, ryb a jiných plodů moře využívá také nejrůznější druhy...
Ryba na grilu. Jak připravit perfektního tuňáka, poradí Roman Paulus

Steaky, hamburgery či křídla bývají součástí většiny grilovacích menu, pokud ale toužíte po něčem lehčím nebo dáváte i na grilu přednost rybám, je...
V hlavní roli petržel. Zkuste tabouleh, radí Roman Paulus

S nastupující grilovací sezonou je čas zamyslet se nejen nad tím, co dát na mřížku, ale taky nad přílohami a doprovodem nejrůznějších steaků, kuřat...
Ovoce a cukr. Jak na chladivý sorbet, poradí Roman Paulus

Lehounká zmrzlina alias sorbet je dokonalá tečka za letním obědem. Na rozdíl od smetanové zmrzliny je jeho příprava velmi snadná a zvládnete jej doma...
Fenykl v marinádě. Zkuste ho telecím tatarákem, radí Paulus

Fenykl je zelenina, která vzhledem trochu připomíná řapíkatý celer. Chuť má ale sladkou, ne nepodobnou anýzu. V našich zeměpisných šířkách nemá...
Listy a maso. Zkuste špenát s mladým vepřovým, radí Paulus

Jarní salát nemusí být jen hromada zeleného lupení. S trochou šťavnatého masa bude pořád svěží, ale zároveň se zavděčíte i té části rodiny, která si...
Sladký hrášek. Zkuste zelené pyré, radí Roman Paulus

Drobné kuličky zeleného hrášku mají jemnou sladkou chuť a zářivou barvu. Oblíbené jsou hlavně v polévkách, hodí se však i na lehké pyré – pravý opak...
Mák a švestky. Vyzkoušejte makovec podle Romana Pauluse
Zatímco v mnoha západních zemích má mák cejch drogy a někde je jeho pěstování úplně zakázáno, česká – především sladká – kuchyně by bez něj nebyla...
Chutě Valašska. Zkuste pravé haferové knedlíky
Valašsko je kraj hornatý s málo úrodnou půdou - a od toho se odvíjely nejdůležitější suroviny, které se ve zdejší kuchyni používaly, říká Zuzana...
V lepší společnosti. Jak na bliny s kaviárem, poradí Roman Paulus
Na kaviár si potrpí labužníci po celém světě. „Je to výjimečný produkt. Kvůli úbytku jeseterovitých ryb je legálně získaného kaviáru málo, takže ten...
Mláďata na talíři. Jak připravit baby kuřátko, poradí Roman Paulus
K jaru a jeho nejdůležitějším svátkům neodmyslitelně patří pečínka z mladého masa. Na svátečním stole snad v žádné rodině nechybí jehněčí, telecí...
Chtěl bych vychovat michelinské kuchaře, říká Paulus

Pokračovat ve výchově nových generací výborných kuchařů je přáním držitele tří michelinských hvězd a šéfkuchaře restaurace Alcron v pražském hotelu...
Kolednické přebytky a co s nimi? Poradí Roman Paulus
Na Velikonoce je to rok co rok stejné: nejdřív všichni nakupují vejce ostošest, pak je barví, rozdávají, koledují – a nakonec nevědí, co s nimi....
Rád zkouším nové postupy a vaření si užívám, říká Paulus

Restaurace Alcron v hotelu Radisson, kterou vede Roman Paulus, patří dlouhodobě k nejlepším na české scéně. V roce 2012 si Paulus vyvařil...
Mango a zázvor? Jarní tekutá bomba, říká barman z Alcronu
Ať už teď, na prahu jara, držíte půst či jakýkoli jiný detox, nebo prostě jen toužebně vyhlížíte teplé dny, rozhodně nezapomeňte na zázvor. Krom...
Klasika pro císaře. Vídeňský řízek podle Romana Pauluse
Ať se to nám Čechům líbí, nebo ne, nejlepší řízek na světě je ten vídeňský: z telecí kýty, smažený na másle a velký jako „sloní ucho“. Právě takový...
Místo pánve limetka. Zkuste ceviche, radí Roman Paulus

Ceviche jsou marinované kousky syrových ryb, oblíbené především v Jižní Americe. V marinádě nesmí chybět šťáva z citrusů a chili, Roman Paulus ale...
Jemný dar moře. Jak připravit krevety, poradí Roman Paulus

Říká se, že člověk krevety buď miluje, nebo nenávidí, nic mezi tím. Ať už je to pravda, nebo ne, pro jejich zastánce připravil Roman Paulus recept,...
Velmi jedlý bodlák. Zkuste ragú z artyčoků, radí Roman Paulus

Pokud vás vždy při pohledu na růžice artyčoku napadá, že byste si s nimi v kuchyni rady asi nevěděli, věřte, že artyčoky se nepřístupně jen tváří....
Slaný koláč. Jak si udělat quiche, poradí Roman Paulus

Francouzská kuchyně ve zkratce. Tak mluví o slaném koláči zvaném quiche lorraine michelinský šéfkuchař Roman Paulus. Tradičně se v něm potkává...
Italská topinka. Ochutnejte bruschettu podle Romana Pauluse

Dnešní recept Romana Pauluse je typickým příkladem středomořského přístupu k vaření – základem úspěchu jsou jednoduše zpracované, avšak prvotřídní...
Minutkový knedlík. Jak připravit lehký a tradiční poradí Roman Paulus
Knedlík prošel za posledních pětadvacet let dost těžkou zkouškou: mnozí z nás ho odsoudili jako nezdravý a nemoderní, jiní bez něj i přes varování...
Delikatesa z kostí. Jak na morkové knedlíčky, poradí Roman Paulus

V čem jeden spatřuje nebeskou lahodu, může být druhému zatěžko třeba jen ochutnat. Pro morkové kosti to platí beze zbytku: můžete je milovat, ale...
Židovské brambory. Zkuste topinamburový krém, radí Paulus

Hlízy topinamburu se upravují podobně jako brambory, jejich chuť je ovšem mnohem hlubší – nasládlá a jemně oříšková. Dají se jíst za syrova, péct i...