Čtvrtek 22. října 2020svátek má Sabina 17 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Veganský burger od Beyond Meat je ‚vysoce zpracovaný výrobek‘. Obsahuje 20 složek, maso ale nenahradí, varuje ústav

Burger s ‚umělým‘ masem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Burger s ‚umělým‘ masem | foto: Shutterstock

PRAHA Veganská náhražka hamburgeru Beyond Burger vyrobená americkou firmou Beyond Meat hlavně z hrachu obsahuje podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) 20 různých složek. Na rozdíl od masa není plnohodnotným zdrojem bílkovin, informoval SZÚ, který hamburgery zkoumal, na svých webových stránkách. Z ekologického hlediska se pro výrobu 100 gramů hrachové bílkoviny vyprodukuje asi 125krát méně skleníkových plynů než při výrobě stejné váhy masa. Dováží se ale z USA.

„Je potřeba myslet na to, že se nejedná o úplnou náhradu masa a navíc se jedná o poměrně vysoce zpracovaný výrobek, který má 20 složek,“ uvedl SZÚ v hodnocení výrobku. V ČR je prodávají eshopy s potravinami Rohlík a Košík, cena je kolem 200 korun za dva hamburgery.

Asi pětinu obsahu tvoří hrachová bílkovina. Dále obsahuje vodu, řepkový, slunečnicový a kokosový olej, aromata a stabilizátory jako je celulosa, methylcelulosa a arabská guma. Kromě toho výrobek obsahuje bramborový škrob, maltodextrin, kvasnicový extrakt a sušené kvasnice, sůl, kyseliny L-askorbovou a octovou a jako barviva šťávu z červené řepy, modifikovaný škrob, jablečný extrakt a koncentrát z citronové šťávy.

SZÚ upozorňuje, že mezi bílkovinami obsaženými v mase a v jeho náhražce z hrachu je významný rozdíl. „Hovězí maso představuje zdroj plnohodnotných proteinů, obsahuje celé spektrum esenciálních aminokyselin. Naopak hrách je neplnohodnotným zdrojem bílkovin,“ píše ústav. Je v něm nedostatek sirných aminokyselin, hlavně methioninu.

Výrobek prodávaný v USA má navíc jiné složení než nabízený v tuzemsku. „Na rozdíl od české varianty, kde je obsažena pouze hrachová bílkovina, americká varianta obsahuje ještě rýžový protein a bílkovinu z mungo fazolí, kdy se nedostatek aminokyselin vhodně doplní,“ dodal SZÚ s tím, že rozdílné složení potvrdila i laboratorní analýza.

Podle SZÚ veganský burger má vyšší energetickou hodnotu než běžný z masa, obsahuje podobné množství bílkovin a tuků a na rozdíl od masa i sacharidy. Hovězí maso i Beyond Burger jsou podle ústavu bohaté na nasycené mastné kyseliny (SFA). „SFA by v jídelníčku dle WHO (Světové zdravotnické organizace) neměly představovat více než deset procent celkové denní energie. Evropský úřad pro bezpečnost potravin pak hovoří o co nejnižším množství,“ uvádí SZÚ.

Když vystydne, změní se chuť

Zástupci Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ burger i ochutnali. Podle nich konzistencí, vůní i šťavnatostí připomínal klasický hovězí. Měl výraznější kouřové aroma a pro maso netypickou sladší chuť. „S chladnoucím pokrmem veganský burger výrazně změnil své senzorické vlastnosti. Začal mít výraznou, typicky luštěninovou chuť, konzistence se zdála být více ‚šlupkovitá‘ a ‚bublinkovitá‘ připomínající sojové ‚maso‘,“ uvedl SZÚ.

K rostlinným náhražkám masa, které v Česku prodávají i jiné firmy, lidé stále častěji přistupují zejména z etických a ekologických důvodů. Zatímco na přípravu 100 gramů hovězího masa se vyprodukuje 50 kilogramů skleníkových plynů, u hrachové bílkoviny je to 0,4 kilogramu. „Zůstává ale otázkou, jaká je ekologická stopa při celém procesu výroby a zpracování veganského burgeru a také následného transportování z Ameriky do ČR,“ dodal ústav.

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....

Hledáte zdravou svačinku? Sáhněte po kapsičce od Sunaru, která je komplet BIO včetně obalu
Hledáte zdravou svačinku? Sáhněte po kapsičce od Sunaru, která je komplet BIO včetně obalu

Když se řekne Sunar, co se vám jako první vybaví? Chutné sušené mléko? Není se čemu divit. Sunar a jeho kojenecká výživa tu je pro naše miminka už...