Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Iniciativa Zachraň jídlo tak oslaví vydání kuchařky

Jídlo

  5:58
V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu 16. října rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily.

Na pánvi rozehřejeme máslo v půlcentimetrové vrstvě. Přidáme jablka a restujeme do zhnědnutí. foto: Dan Včeliš/zachranjidlo.cz

Zachraň jídlo slaví vznik unikátní kuchařky, která obsahuje 100 receptů, jak využít jídlo do posledního kousku. Kromě toho přináší i rady, co proti vyhazování jídla může udělat každý z nás. Spotřebitelé totiž plýtvají jídlem nejvíce. 

Zachraň jídlo: Nevyhazujte starý chleba, připravte z něj lahodný dezert

Podle studie vytvořené pro Evropskou komisi v roce 2016 se na vyhozeném jídle podílí 53 %. Lidé si knihu už teď mohou předobjednat v e-shopu nebo si ji zakoupit osobně na křtu 16. října. Zisk z prodeje kuchařky se investuje zpět do projektů Zachraň jídlo. Od 18. října bude kniha dostupná také v knihkupectvích.

Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma. 

Zachraň jídlo

Skupina Zachraň jídlo se problémem plýtvání v zemědělství zabývá už od roku 2014, kdy během úspěšného happeningu Tisíc kilo rozdala u Národního divadla 2,5 tuny mrkví, cibulí a brambor, které neprošly výběrem. V roce 2015 uspořádala happening Křivá polévka, kdy se na stejném místě rozdalo 2 000 porcí polévek z nevyhovující zeleniny.

Autor: