14. srpna 2013 7:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Rybízu je všude plno, zkuste jednoduchý koláč

Rybízu je všude plno, zkuste koláč. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Rybízu je všude plno, zkuste koláč. | foto: Zdena Skokanová N.

Rybíz roste téměř na každé zahradě a svou nakyslou chutí se skvěle hodí do sladkých jídel. Koláče s ním jsou osvěžujícím letním dezertem. Zkuste rybíz doplnit třeba jostou, tedy křížencem rybízu a angreštu, získáte tak netradiční chuťový zážitek.

Koláč z křehkého těsta s jostou a rybízem:

Na 1 koláč (ø formy 28 cm):

  • 2 hrnky hladké špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 lžíce řepkového oleje

na náplň:

  • 150 g josty
  • 150 g rybízu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 50 g másla

ČTĚTE TAKÉ:

Ve větší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. Vmíchejte vejce, vanilkový a třtinový cukr a mléko. Nakonec přidejte řepkový olej. Vypracujte těsto a vlijte jej do vymazané a moukou vysypané formy (nebo ji místo toho vyložte pečicím papírem).

Jostu s rybízem zbavte stonků a stopek a smíchejte je s třtinovým cukrem a skořicí. Nasypte na těsto a navrch nakrájejte plátky másla. Formu s koláčem vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte do zlatova, asi 40 minut. Koláč zkuste ještě posypat nasekanými mandlemi, budou na něm krásně křupat.

Jezte česky

Kuchařka Jezte česky

Kuchařka Jezte česky

České recepty jsou znovu v oblibě, tipy na ně najdete i v kuchařce Jezte česky – rok v naší kuchyni Jany Vašákové a Zdeny Skokanové N. vydavatelství Smartpress.

Lidovky.cz