Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Rýžové kuličky ze Sicílie. Řeč je o tradičním pokrmu zvaném Arancini

Jídlo

  5:25
Hodí se jako svačina, předkrm i hlavní chod. Vypadají jako malé pomeranče a patří mezi stálice sicilské kuchyně. Pokud jste někdy italský ostrov navštívili, tak jste je nemohli minout. Jsou doslova všude. Servíruji se za tepla i za studena a na samotné Sicílii existuje na 100 variant. Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Daniela Holana z restaurace Corso.

Sicilské Arancini foto: Corso

Arancini

Na 12 kuliček budete potřebovat

  • 1,5 cibule
  • 3 lžíce másla
  • 2,25 hrnku rýže arborio
  • 225 ml bílého suchého vína
  • 6 hrnků zeleninového vývaru
  • sůl a pepř

Náplň

  • parmazán

Obalení a smažení

  • hladká mouka
  • vajíčka
  • strouhanka
  • slunečnicový olej

Postup: Nejdříve si připravíme rýžovou směs. Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme ji na lžíci másla. Když zesklovatí, přidáme rýži a necháme ji také lehce zpěnit. Podlijeme vínem, necháme odpařit a po naběračkách přidáváme horký vývar. Vždy, když se tekutina do rýže vstřebá, přilijte další. Zároveň s první naběračkou vývaru vše osolte a opepřete. Když vývar spotřebujeme a rýže je tak akorát na skus měkká, odstavte ji z plotny a nechte vychladnout.

Poté rýži vyklopíme do větší nádoby nebo na plech a necháme vystydnout. Mezitím si nakrájíme parmazán malé kostičky. Fantazii se ale meze nekladou. Jako náplň si můžete připravit téměř cokoliv, co vám osobně chutná.

Připravíme si mísu s vlažnou vodou, do které si budeme namáčet ruce (můžete použít rukavice). Na mokrou dlaň si lžící naneseme rýži, rozplácneme ji a vyhloubíme díru. Do této díry přidáme nakrájenou kostku parmazánu a uděláme z těsta hezkou kuličku.

Když máme všechny kuličky hotové, rozpálíme si v hrnci olej na smažení. Kuličky obalíme klasickým trojobalem – mouka, vajíčko, strouhanka a dozlatova smažíme. Podávat můžete samotné nebo s jakoukoliv omáčkou, např. rajčatovou nebo sýrovou.

Autor: