Neděle 24. října 2021, svátek má Nina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

S jahodami a stévií. Jak na jahodovotvarohové nanuky?

Jídlo

  5:30
Nechcete jíst zmrzlinu s cukrem? Není nic jednoduššího než si ji připravit doma sami. Jak na jahodotvarohové nanuky s čokoládou? Nechte se inspirovat.

Jahodovotvarohové nanuky v čokoládě foto: Jak jíme zdravě v létě

Jahodovotvarohové nanuky v čokoládě

Příprava: 15 minut (+ 3 hodiny mražení)

  • 125 g čerstvých jahod
  • 50 g odtučněného tvarohu
  • ½ lžičky tekuté stévie (můžete vynechat)
  • 300 g kvalitní hořké čokolády (min. 80 % kakaa)*
  • 2 lžičky kokosového oleje v tuhém stavu

Jahody společně s tvarohem dejte do misky a rozmixujte ponorným mixérem dohladka; pokud se vám výsledná směs bude zdát málo sladká, přidejte do ní ½ lžičky stévie. Poté si připravte formičky na nanuky, nalijte do nich jahodovotvarohovou směs (množství směsi by mělo vystačit na 2 nanuky), naplněné formičky přemístěte do mrazáku a nechte 2–3 hodiny chladit. Až budou nanuky zcela zmražené, připravte si vodní lázeň a rozpusťte v ní čokoládu.

Do horké rozpuštěné čokolády vmíchejte kokosový olej a výslednou směs přelijte do sklenice dostatečně vysoké na to, aby se do ní dal zcela ponořit nanuk. Nyní si nachystejte nanuky a zbývající strouhaný kokos; každý nanuk nejprve ponořte do sklenice s čokoládou a ihned poté ho posypte strouhaným kokosem. Obalené nanuky nechte ještě cca 2–3 minuty schnout a poté podávejte (případně nanuky přemístěte zpět do mrazáku a podávejte později).

Uvedené množství čokolády je v receptu zapotřebí výhradně pro snadné namáčení nanuků – z celkové směsi čokolády a kokosového oleje ulpí na nanucích přibližně 40 g. Zbytek čokoládové směsi můžete přelít do formiček na led, uložit do mrazáku a později využít v dalších receptech.

Na vodní lázeň si připravte 2 nádoby, přičemž jednu z nich lze zasunout do druhé, aniž by se přitom dotýkala jejího dna – nejlépe hrnec a skleněnou či nerezovou misku. Do hrnce nalijte trochu vody (pouze tolik, aby se hladina později nedotýkala dna misky) a přiveďte k varu; mezitím si do misky nalámejte čokoládu. A ž voda v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, zasuňte do hrnce misku s čokoládou (nezapomeňte, že dno misky se nesmí dotýkat vody) a za stálého míchání nechte čokoládu pozvolna rozpustit nad horkou párou.

Recept na zmrzlinu pochází z kuchařky Jak jíme zdravě v létě. 

Autor:

Syndrom Petra Pana. Proč někteří muži nikdy nedospějí a žijí jako paraziti

Premium V každém chlapovi zůstává kousek kluka, ale musí to být právě jen ten kousek. Pokud muž nechce vyrůst a převzít...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...