Středa 25. listopadu 2020svátek má Kateřina 2 °C mlha Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

S medem a hořkou čokoládou. Jak na kokosové nanuky?

Kokosové nanuky v čokoládě | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kokosové nanuky v čokoládě | foto: Jak jíme zdravě v létě

Nechcete jíst zmrzlinu s cukrem? Není nic jednoduššího než si ji připravit doma sami. Jak na kokosové nanuky s medem? Nechte se inspirovat.

Kokosové nanuky v čokoládě

Příprava: 15 minut (+ 3 hodiny mražení) 

  • 130 g kokosového jogurtu
  • ½ lžičky medu
  • 30 g strouhaného kokosu
  • 300 g kvalitní hořké čokolády (min. 80 % kakaa)
  • 2 lžičky kokosového oleje v tuhém stavu

V misce si smíchejte kokosový jogurt, med a ½ uvedeného množství strouhaného kokosu. Poté si nachystejte formičky na nanuky a naplňte je připravenou směsí (směs by měla vystačit na 2 nanuky). Naplněné formičky přemístěte do mrazáku a nechte 2–3 hodiny chladit. Až budou nanuky zcela zmražené, připravte si vodní lázeň a rozpusťte v ní čokoládu.

Do horké rozpuštěné čokolády vmíchejte kokosový olej a výslednou směs přelijte do sklenice dostatečně vysoké na to, aby se do ní dal zcela ponořit nanuk. Nyní si nachystejte nanuky a zbývající strouhaný kokos; každý nanuk nejprve ponořte do sklenice s čokoládou a ihned poté ho posypte strouhaným kokosem. Obalené nanuky nechte ještě cca 2–3 minuty schnout a poté podávejte (případně nanuky přemístěte zpět do mrazáku a podávejte později).

Uvedené množství čokolády je v receptu zapotřebí výhradně pro snadné namáčení nanuků – z celkové směsi čokolády a kokosového oleje ulpí na nanucích přibližně 40 g. Zbytek čokoládové směsi můžete přelít do formiček na led, uložit do mrazáku a později využít v dalších receptech.

Na vodní lázeň si připravte 2 nádoby, přičemž jednu z nich lze zasunout do druhé, aniž by se přitom dotýkala jejího dna – nejlépe hrnec a skleněnou či nerezovou misku. Do hrnce nalijte trochu vody (pouze tolik, aby se hladina později nedotýkala dna misky) a přiveďte k varu; mezitím si do misky nalámejte čokoládu. A ž voda v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, zasuňte do hrnce misku s čokoládou (nezapomeňte, že dno misky se nesmí dotýkat vody) a za stálého míchání nechte čokoládu pozvolna rozpustit nad horkou párou.

Recept na zmrzlinu pochází z kuchařky Jak jíme zdravě v létě

Neschopní ať zkrachují a pražská smetánka čte knihy, vzkazuje prezident

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro MF DNES (Lány, 8. října 2020) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Česká republika se potýká s rekordními nárůsty potvrzených případů koronaviru, vláda zavádí mimořádná opatření a...

Umírají lidé, kteří mohli žít, říká lékař a spoluautor výzvy Jiří Sagan

Jiří Sagan, vedoucí lékař JIP z Kliniky infekčního lékařství FN Ostrava | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jedním ze tří autorů výzvy k ­lidem, aby dodržovali hygienická opatření, a zároveň žádající některé lékaře, ať je...

Svou sportovní kariéru považuji za ztrátu času, hodnotí minulost Hlaváčová

Yvetta Hlaváčová Tulip | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Držitelka světového rekordu v přeplavání kanálu La Manche pokořila řadu dalších met a získala spoustu významných...

OVĚŘENO: Jak nám chutnaly krémové špičky?
OVĚŘENO: Jak nám chutnaly krémové špičky?

Testovali jsme plundrové špičky.