Univerzální bylinkové máslo
Hodí se ke steaku, ke grilované zelenině i jen tak na opečenou bagetku. Je snadno obměnitelné, například místo směsi bylinek můžeme použít jen svazek medvědího česneku.
Potřebujeme:
- 150 g směsi bylinek – bazalky, kerblíku, tymiánu, estragonu a petržele
- 250 g změklého másla
- dva stroužky česneku
- lžičku citronové šťávy
- sůl a čerstvě mletý pepř
• Dvě lžíce olivového oleje
Jak na to? Změklé máslo vyšleháme spolu s olivovým olejem do hladké hmoty. Bylinky nasekáme najemno a spolu s prolisovanými stroužky česneku zašleháme do máslové směsi. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou, opět prošleháme. Ochucené máslo rozprostřeme na potravinovou fólii, zformujeme váleček a dáme ztuhnout. Pokud máslo zmrazíme, vydrží poměrně dlouho.
Markéta Janďourková
|
Pizza máslo
Patří k mým nejoblíbenějším, nesmí chybět na žádné grilovačce. Skvěle se hodí ke grilované zelenině a kuřecímu masu.
Potřebujeme:
- 50 g sušených, v oleji naložených rajčat
- 3 stroužky česneku
- 200 g změklého másla
- 5 lžic olivového oleje
- sůl a pepř
- lžička sušeného oregana
- 100 g tvrdého salámu (Křemešník, Lovecký)
Jak na to? Sušená rajčata necháme okapat a pokrájíme je na malé kostičky. Stejně tak pokrájíme i tvrdý salám. Máslo vyšleháme spolu s olivovým olejem do nadýchané hmoty. Postupně vmícháme ostatní suroviny. Na závěr ochutíme solí, pepřem a oreganem. Máslovou směs naplníme o zdobícího sáčku se širokou hladkou špičkou, nastříkáme na pečicí papír malé placičky a necháme ztuhnout. Uchováváme v uzavřené dóze v lednici. Samozřejmě můžeme máslo i zamrazit.
Máslo s medem a rozmarýnem
Ideální ke grilovanému i pečenému králičímu masu, k hovězímu, hodí se i k rybě.
Potřebujeme:
- ½ cibule
- 1 lžíci olivového oleje
- 250 g změklého másla
- 100 g hrubozrnné hořčice
- 1 lžíce nasekaných lístků rozmarýnu
- 1 zarovnanou lžičku medu
- ½ oloupaného jablka bez jádřince
- dvě lžíce cukru
- lžíce sherry
Jak na to? Cibuli oloupeme, nasekáme na kostičky a na oleji osmahneme do sklovita. Necháme vychladnout. Máslo vyšleháme do krémové konzistence, přidáme cibuli, hořčici, rozmarýn a opět prošleháme. Jablko nakrájíme na velmi malé kostičky. Cukr zkaramelizujeme do světle hněda, jablko přidáme do karamelu a krátce prohřejeme. Necháme mírně zchladnout a zašleháme spolu se sherry do máslové směsi. Ochutíme medem, solí a pepřem, opět prošleháme, na potravinové fólii zformujeme váleček, zabalíme a necháme v lednici ztuhnout.