Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

S tymiánem, koriandrem či mátou. Připravte si zeleninové placičky s trojicí bylinkových dipů

Připravte si zeleninové placičky s trojicí bylinkových dipů foto: Markéta Janďourková

Je v tom i strouhaný brambor, smaží se to, ale bramborák to není! Co to je? Mrkvovo-cuketové placičky! Jsou výborné teplé i studené – a když je budete podávat s některým ze tří níže uvedených bylinkových dipů, neuděláte chybu.
  5:00

Zeleninové placičky

  • 450 g nahrubo nastrouhané cukety
  • 200 g nahrubo nastrouhané mrkve
  • 3 vejce
  • 1 nahrubo nastrouhanou větší bramboru
  • 1 středně velkou cibuli nakrájenou najemno
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce čerstvě nasekané pažitky
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 6 lžic strouhanky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • rostlinný olej

Jak na to? Nastrouhanou zeleninu smícháme ve velké misce a slijeme přebytečnou tekutinu. Přidáme nasekanou cibuli, prolisovaný česnek a pažitku. Promícháme. Přidáme ostatní přísady a opět důkladně promícháme.  V pánvi rozehřejeme trochu oleje a za pomoci dvou lžic tvoříme (přímo do pánve) malé placičky ze zeleninové masy. Opékáme pět minut po každé straně. Pozor, obracíme velmi opatrně.

Tak, placičky máme, nyní dipy. Ty totiž dodají tu pověstnou tečku nad i a dotáhnou toto vegetariánské pohoštění k naprosté dokonalosti.

Markéta Janďourková

  • Bylinářka a diplomovaná fytopedagožka, také blogerka a fotografka.
  • Diplom fytopedagožky získala po studiu a závěrečné zkoušce na Institutu Sitya v rakouském St. Pölten a opravňuje mě vykonávat toto povolání. Má za sebou dlouholetou teorii i praxi v bylinkářství a dokáže poradit, jak získat pomoc v prastarém světě bylin, jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu a samozřejmě jak s jejich pomocí vyčarovat báječné pokrmy. 
  • Zabývá se především léčivými bylinami, jejich účinky a možnostmi jejich zpracování a využití při zdravotních potížích, dále bylinami a jejich úlohou a potenciálem ve zdravé výživě, v kulinářské oblasti i v přírodní kosmetice.
  •  Zajímá se o historii bylinářství, lidové bylinářství a magii rostlin.Více se dozvíte ZDE.

Na dip s avokádem a koriandrem potřebujeme:

  • 2 zralá avokáda
  • 1 lžíce ostřejší hořčice (například Dijonské)
  • 250 g bílého jogurtu
  • citronovou šťávu podle chuti
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

Jak na to? Avokáda rozpůlíme, vyjmeme pecku, dužinu vydlabeme lžící, nahrubo ji pokrájíme a rozmixujeme za pomoci tyčového mixéru. Přidáme všechny ostatní přísady (kromě koriandru) a opět krátce promixujeme.  Vmícháme nasekaný koriandr a servírujeme v malých mističkách. Kdo koriandr nemá rád, může ho z receptu vynechat.

Na dip s mátou a citronem potřebujeme:

  • 250 g bílého jogurtu
  • 2 PL olivového oleje
  • 2 středně velké citrony
  • 1 větší cibuli
  • svazek máty
  • sůl a pepř

Jak na to? Jogurt důkladně promícháme s olivovým olejem. Citrony omyjeme, okrájíme z nich kůru a z dělicích blanek vykrájíme dužinu. Tu pokrájíme na malé kousky. Cibuli nasekáme nadrobno, mátu pokrájíme najemno. Vše vmícháme do jogurtu, osolíme a opepříme podle chuti. Na závěr prošleháme šlehačem. Podáváme v malých mističkách.

Na dip s hráškem a tymiánem potřebujeme:

  • 200 g mraženého hrášku
  • ½ citronu v biokvalitě
  • 100 g čerstvého sýra (Philadelphia)
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků

Jak na to? Hrášek na pět minut ponoříme (například v sítu) do vroucí vody, pak ihned zchladíme v ledové vodě. Z omytého citronu ostrouháme kůru a poté vymačkáme šťávu. Všechny ingredience kromě soli a pepře vložíme do vyšší nádoby a krátce promixujeme – hmota nemusí být úplně hladká. Osolíme a opepříme podle chuti. Podáváme v malých mističkách.

Autor: