Pro kaki se vžilo hned několik názvů. Říká se mu například i kakichurma, tomel japonský, šaronské ovoce nebo korejské mango či medové ovoce. Poslední název vystihuje sladkou a lahodnou chuť kaki.
Seriál o exotickém ovoci |
Ovoce obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Dužina mimo jiné obsahuje velké množství vitaminu A a C, vlákniny a hořčíku a cukru. Kaki posiluje imunitní systém a zlepšuje metabolismus. Konzumace pomáhá při nervozitě a stresu. Díky vysokému obsahu vlákniny je kaki prospěšné při onemocnění tepen a doporučuje se pro lidi, kteří mají problémy s ledvinami nebo játry.
Kaki chutná nejlépe samotné, ale dá se z něj udělat i skvělý kompot nebo marmeláda. Výraznější chuť kaki může také ozvláštnit omáčky, ovocné saláty nebo zákusky a zmrzliny. V Rusku se kaki podává jako dezert - zapečené se skořicí a hnědým cukrem. Kaki si ale můžete také usušit.
Oranžové ovoce pochází z jihovýchodní Asie. V Číně se kaki pěstovalo už před dvěma tisíci lety. Roste ale i v jižní části Ukrajiny, Španělsku, Itálii či Albánii.
Domácí zavařeninaKaki omyjeme a oloupeme, dužinu nakrájíme na drobné kousky tak, aby se dala rozmíchat (nemixujeme) a přidáme cukr, citronovou šťávu a nalámanou vanilku. Hodinu necháme odpočinout, aby se všechny přísady spojily a vanilka pustila aroma. Připravenou hmotu zavaříme. Za stálého míchání vaříme na středním ohni asi 10 minut. Marmeládu rozdělíme do skleniček a zavaříme. |