20. března 2019 5:10 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

ŠÁDA: Citlivá kráska. Křepelčí vajíčko právem patří mezi superpotraviny

Křepelčí vajíčka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Křepelčí vajíčka | foto: Shutterstock

Drobný vzhled a tmavé mramorování skořápky působí velmi luxusně, a co teprve zdravotní účinky vejce. Křepelčí vajíčko můžeme zařadit mezi superpotraviny a rozhodně by neměly sloužit jen jako ozdoba.

Křepelka japonská pochází z jihovýchodní Asie, Japonska a Indočíny. Ve velkém začala cestovat až po první světové válce. V Evropě se zabydlela ve 40. letech minulého století, v Československu se křepelky objevily po druhé světové válce, ale ve velkém se začaly chovat až v 80. letech. Dnes v Česku funguje několik křepelčích farem. Chov není jednoduchý jako u ostatní drůbeže, křepelky potřebují stabilní prostředí, teplotu přes 18 °C bez průvanu, avšak s čerstvým vzduchem, dostatek prostoru a vyvážené krmivo. Pak prospívají a snáší vejce – až 320 ročně.

MAREK ŠÁDA

Šéfkuchař restaurace Mlýnec Marek Šáda přijal před půl rokem novou výzvu -  a stal se současně šéfkuchařem v sesterském podniku společnosti Zátiší Group restauraci Bellevue. Marek Šáda se věnuje gastronomii přes 15 let, zkušenosti sbíral v renomovaných tuzemských i zahraničních podnicích. V New Yorku otevíral restauraci jako Head Chef, v San Franciscu absolvoval kurzy vaření se zaměřením na přípravu ryb a mořských plodů na renomovaném kulinářském institutu CIA (The Culinary Institute of America). Před návratem do Čech pracoval ještě v restauraci Acmé v New Yorku pod vedením Madse Refslunda, spoluzakladatele světově proslulé restaurace NOMA v Kodani.

Použití v kuchyni

Postupem doby se vyšlechtily dva typy křepelek – nosný, který snáší vejce, a masný, který se ve stáří 42 dnů poráží. Oproti kuřeti se vykrmí do průměrné váhy 270 g a má tak jemné, delikátní maso. Křepelky se pro svou drobnost zpravidla pečou vcelku, nadívají se, nebo se podávají jen stehýnka a prsa s křupavou kůrkou se silnou masovou omáčkou nebo zeleninou. Vejce často zdobí listový salát nebo tatarák, elegantně působí i v polévce. Většinu z jejich váhy 11–15 g tvoří žloutek, který v decentním bílém okraji přímo září. Často se přidává i do smoothie.

Zdraví pod skořápkou

Asiaté a čínská medicína nedá na křepelčí vejce dopustit. Oproti slepičím vejcím obsahují dvojnásobek vitaminů, vysoký podíl draslíku, železa a fosforu, esenciální aminokyseliny a velké množství lecitinu, který snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Jsou také bohatým zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Prospívají vývoji mozku, svalstva a tkání, zvyšují potenci, harmonizují krevní oběh i látkovou výměnu. Chutnají jako slepičí vejce, ale vykazují příznivější účinky na lidský organismus a nezpůsobují potravinové alergie. Tvrdší skořápka snižuje riziko nákazy salmonelou, i přesto vybírejte vejce z prověřených zdrojů. Koupíte je po celý rok přímo na farmě nebo v obchodě s potravinami.

Prvenství nejmenších vajec v přírodě drží kalypta nejmenší, vzácný druh kolibříka, který klade vejce o váze 0,375 g, zároveň je však největší v poměru k jeho tělu – tvoří až 25 % hmotnosti samičky.

Křepelčí vajíčka
Marek Šáda, šéfkuchař restaurace Mlýnec a Bellevue

Jak vypadá sex po narození dětí? Realita je krutá, přiznávají rodiče
Jak vypadá sex po narození dětí? Realita je krutá, přiznávají rodiče

Je mi 20, jemu bude 30. Tvrdí ze ja mám sex na prvním místě, ale on už ne.. je pravda ze změnil práci. Je ridic. Predtim ale dělal náročnější práci a sex ještě byl několikrát týdne. Teď stěží jendou a to ještě on si nevzpomene ani měsíc…