30. září 2019 16:36 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

ŠÁDA: Hřejivé tajemství naší kuchyně. Objevte kouzlo kardamonu a zázvoru

Marek Šáda | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Marek Šáda | foto: Archiv MArka Šády

Spolu s prvními podzimními dny se přirozeně uchylujeme ke klidnějším večerům s něčím dobrým na zub a šálkem horkého čaje. V kuchyni nalezneme mnoho hřejivých ingrediencí, které vám pomohou toto chladnější období překlenout a zároveň vás ochránit před nachlazením. Objevte kouzlo zázvoru, chilli nebo kardamonu.

Zázvor

Zázvor je ne zřídkakdy nazýván všelékem. Tuto exotickou rostlinu máme spojenou především s jejími blahodárnými účinky proti nachlazení, kdy si při prvních příznacích ihned připravujeme šálek čaje. Zázvor je nicméně vhodný také jako ochucovadlo do slaných i sladkých pokrmů. Jeho nezaměnitelně pikantní chuť a příjemná citrusová vůně dodá každému jídlu na jeho výjimečnosti. 

Zázvor - ilustrační foto.

Oceníte ho u masitých pokrmů, stejně dobře jako ve sladkostech či zmrzlině. Zázvor zároveň příznivě ovlivňuje proces zažívání, stimuluje tvorbu trávicích šťáv a uleví vám od pálení žáhy, plynatosti či obecně nevolnostem. Jako každý lék, i zázvor je potřeba užívat s rozumem a denní dávka by neměla překročit 4 gramy v čerstvém stavu.

Chilli

Chilli papriček (někdy se také uvádí jako cayenský pepř) existuje několik set druhů. Všechny spojuje jediné, obsah kapsaicinu, látky, která je zodpovědná za typické pálení. Chilli je vhodné do široké škály pokrmů, například omáček, gulášů, fazolí či polévek. Kdy jde ještě o příjemnou chuť a kdy o nepříjemné pálení, je těžko určující, každý z nás má tuto hranici nastavenou jinak. 

Chilli papričky

V kuchyni vždy nicméně myslete na to, že čím déle se chilli papričky vaří, tím jsou pálivější. Přidávejte je tedy až na konec. Příjemným bonusem jsou také příznivé účinky na zdraví. Chilli je skvělé na prevenci onemocnění srdce, podporuje trávení, posiluje imunitní systém a chová se také jako přírodní antibiotikum.

Kardamom

Kardamom se získává ze semen kardamovníků, který původem pochází z Indie a je příbuzný již výše zmiňovanému zázvoru. Oproti němu si ale trochu připlatíte, kardamom se často označuje nejen jako král chutí, ale zároveň se jedná o třetí nejdražší koření (po šafránu a vanilce). Díky své výraznosti je výborným dochucovadlem jídel i nápojů. Například ve Švédku či Finsku jej využívají do sladkých chlebů, v asijských zemích jej najdete v tradičním kari, ale také sladkostech či čajích. 

Kardamon (ilustrační foto)

Samotná semínka kardamomu osvěžují dech, mohou tak nahradit žvýkačky nebo jsou často jejich součástí. Kardamom se vyznačuje skvělými účinky na lidský organismus. Podporuje imunitní systém a neocenitelný je při bolestech v krku, pomáhá při nevolnostech, uvolňuje křeče v trávicím traktu, pročišťuje a podporuje funkci ledvin a v neposlední řade pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu a přispívá k dobré náladě.

Premium

Ekologický experiment, který nevyšel. Billa ruší papírové tašky

Ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V posledních letech velké obchodní řetězce jeden po druhém zpoplatňovaly, později i rušily igelitové tašky, které...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Psychoterapeut Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Premium

K jídlu suchý chleba, místo chráničů molitan. Zpověď Pastrňákovy mámy

Marcela Ziembová, matka Davida Pastrňáka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Příběh jak z hollywoodského filmu. Marcela Ziembová je máma hokejové hvězdy světového formátu Davida Pastrňáka, kterému...