Zázvor
Zázvor je ne zřídkakdy nazýván všelékem. Tuto exotickou rostlinu máme spojenou především s jejími blahodárnými účinky proti nachlazení, kdy si při prvních příznacích ihned připravujeme šálek čaje. Zázvor je nicméně vhodný také jako ochucovadlo do slaných i sladkých pokrmů. Jeho nezaměnitelně pikantní chuť a příjemná citrusová vůně dodá každému jídlu na jeho výjimečnosti.
Oceníte ho u masitých pokrmů, stejně dobře jako ve sladkostech či zmrzlině. Zázvor zároveň příznivě ovlivňuje proces zažívání, stimuluje tvorbu trávicích šťáv a uleví vám od pálení žáhy, plynatosti či obecně nevolnostem. Jako každý lék, i zázvor je potřeba užívat s rozumem a denní dávka by neměla překročit 4 gramy v čerstvém stavu.
Chilli
Chilli papriček (někdy se také uvádí jako cayenský pepř) existuje několik set druhů. Všechny spojuje jediné, obsah kapsaicinu, látky, která je zodpovědná za typické pálení. Chilli je vhodné do široké škály pokrmů, například omáček, gulášů, fazolí či polévek. Kdy jde ještě o příjemnou chuť a kdy o nepříjemné pálení, je těžko určující, každý z nás má tuto hranici nastavenou jinak.
V kuchyni vždy nicméně myslete na to, že čím déle se chilli papričky vaří, tím jsou pálivější. Přidávejte je tedy až na konec. Příjemným bonusem jsou také příznivé účinky na zdraví. Chilli je skvělé na prevenci onemocnění srdce, podporuje trávení, posiluje imunitní systém a chová se také jako přírodní antibiotikum.
Kardamom
Kardamom se získává ze semen kardamovníků, který původem pochází z Indie a je příbuzný již výše zmiňovanému zázvoru. Oproti němu si ale trochu připlatíte, kardamom se často označuje nejen jako král chutí, ale zároveň se jedná o třetí nejdražší koření (po šafránu a vanilce). Díky své výraznosti je výborným dochucovadlem jídel i nápojů. Například ve Švédku či Finsku jej využívají do sladkých chlebů, v asijských zemích jej najdete v tradičním kari, ale také sladkostech či čajích.
Samotná semínka kardamomu osvěžují dech, mohou tak nahradit žvýkačky nebo jsou často jejich součástí. Kardamom se vyznačuje skvělými účinky na lidský organismus. Podporuje imunitní systém a neocenitelný je při bolestech v krku, pomáhá při nevolnostech, uvolňuje křeče v trávicím traktu, pročišťuje a podporuje funkci ledvin a v neposlední řade pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu a přispívá k dobré náladě.