Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

ŠÁDA: Halloweenské boubelky. Co všechno vykouzlíte z dýní?

Jídlo

  6:29
Plnoštíhlost nebývá u dam žádoucí, ale tyhle krásky kyprých tvarů přímo září a svou přítomností prozrazují, že nastal podzim a je třeba naplnit spižírnu.

Podzim je sezonou sklizně a jejím synonymem jsou dýně – oranžové koule nebo žlutá oválná torpéda, která se vynořila zpod velkých zelených listů a dožadují se utrhnutí. Letošní suché léto dýním příliš nesvědčilo, mají rády teplo a dostatek závlahy, aby mohly vyrůst do úctyhodných rozměrů. Většina konzumních dýní se však sklízí o váze okolo 1–2 kg, lépe se s nimi manipuluje, od utrhnutí přes převoz až po uskladnění a nakrájení třeba do polévky.

Přírodní konzerva

Dýně patří do rodu tykví, společně s patisony a cuketami. Zatímco dýni nebo patison lze uskladnit na mnoho měsíců, utržené cukety vydrží v chladu jen pár týdnů. Všechny mají ale společné různorodost zpracování – využijete je v jídlech naslano i nasladko.

MAREK ŠÁDA

Šéfkuchař restaurace Mlýnec Marek Šáda přijal před půl rokem novou výzvu -  a stal se současně šéfkuchařem v sesterském podniku společnosti Zátiší Group restauraci Bellevue. Marek Šáda se věnuje gastronomii přes 15 let, zkušenosti sbíral v renomovaných tuzemských i zahraničních podnicích. V New Yorku otevíral restauraci jako Head Chef, v San Franciscu absolvoval kurzy vaření se zaměřením na přípravu ryb a mořských plodů na renomovaném kulinářském institutu CIA (The Culinary Institute of America). Před návratem do Čech pracoval ještě v restauraci Acmé v New Yorku pod vedením Madse Refslunda, spoluzakladatele světově proslulé restaurace NOMA v Kodani.

Nejstarší dochované zbytky semen dýní pocházejí ze Střední Ameriky z období 5000 let př. n. l., což z dýně dělá jednu z nejstarších kulturních plodin. Pod tvrdší slupkou ukrývá šťavnatou dužinu s velkým množstvím semen, z kterých lze vypěstovat další dýně, nebo je usušit a chroupat samotné nebo použít na ozdobu polévky, rizota nebo salátu. Sytě oranžová a žlutá dužina vyniká obsahem minerálních látek, zejména železa, hořčíku a draslíku. To ji řadí mezi přírodní výživná jídla, díky kterým lidé dokázali přečkat dlouhou zimu. Zásadní význam měla pro první osadníky v Severní Americe, kterým s jejím pěstováním pomáhali původní obyvatelé. Na znamení vděčnosti za bohatou úrodu pak uspořádali společnou večeři, z které se po více než 200 letech stal celonárodní svátek Díkůvzdání, při kterém Američané tradičně v rodinném kruhu jedí pečeného krocana a dýňový koláč.

V centru oslav

Halloween, svátek, při kterém hraje dýně hlavní roli, zdomácněl v Evropě rychleji. Zvyk vyřezávat do tykví obličeje a použít je jako svítilnu pochází z Irska, ale až zastávka v USA z něj udělala celosvětový halloweenský fenomén. Vydlabanou dužinu zužitkujte do jídla, buď syrovou nebo pečenou. Pečením dýně zesládne a získá jemnou karamelovou chuť, proto je tak oblíbená do koláčů nebo jako podzimní příchuť café latté. Zejména ve sladkých pokrmech jí sluší doprovod výrazného koření – hřebíčku, skořice, badyánu, muškátového oříšku, černého pepře nebo kurkumy, která ještě zvýrazní její barvu.

Podzim volá. Připravte si dýňové consommé s feta sýrem podle šéfkuchaře

Existuje mnoho druhů dýní, ale ne všechny jsou jedlé. Malé, akorát do dlaně, bývají často okrasné, větší se uplatní v kuchyni, ale pokud neznáte název dýně ani její původ, raději ji nejezte. Mezi nejznámější a velmi chutné druhy patří dýně hokkaido, špagetová dýně, máslová, muškátová a English Pie. Liší se vzhledem i použitím v kuchyni. Hokkaido nemusíte loupat, tvrdá slupka pečením či vařením změkne a jídlu předá všechny vitaminy. Kompaktní dužina s jemnou ořechovou chutí se hodí do polévek, rizot i pečená samostatně jako příloha nebo výrazný hlavní chod. Špagetová dýně se v troubě promění v mísu tenkých zeleninových špaget, které stačí přelít rajčatovou omáčkou nebo posypat sýrem a jíst rovnou z dýně. Na koláče a dezerty je vhodnější vybrat odrůdu English Pie, která má nasládlou chuť a ve vůni ucítíte tóny vanilky.

Královna všestrannosti

Krása dýně nespočívá jen v jejích oblých tvarech a zářivé barvě, ale především v její dlouhé trvanlivosti a širokých možnostech použití. Pokrmu dodají objem, texturu i jemnou chuť a potěší všechny smysly. Dýni můžete upéct nebo uvařit, hodí se jako samostatná příloha nebo v kombinaci s jinými druhy pečené či syrové zeleniny v salátu, stálicemi jídelních lístků jsou dýňová polévka, dýňové pyré k masu a dýňový koláč. 

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...