Pondělí 30. listopadu 2020svátek má Ondřej -2 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Salát z pečených paprik. Jak na něj, poradí foodblogerka

Kuřecí špízy Satay s kešu omáčkou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kuřecí špízy Satay s kešu omáčkou | foto: Lucie Grusová

Tenhle salát je opravdu výborný jako příloha ke grilovanému masu. Chutná i těm, kteří jinak papriku moc nemusí. I můj pes se mi při jeho přípravě vždy v kuchyni motá pod nohama, což jinak dělá, jen když pracuju s masem.

Salát z pečených paprik

 Suroviny

  • 1 kg červených nebo žlutých paprik
  • 4 lžíce extra virgin panenského oleje
  • 3 lžíce kvalitního balsamica
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 100 g sýru (neplatí pro paleo nebo Whole30 variantu)
  • sůl
  • pepř

Postup: Rozpalte troubu na 200°C (ideálně s horním grilem). Na plech vložte celé papriky včetně jádřinců a pečte je do té doby, než jim zčerná šlupka. Je fajn alespoň jednou papriky během pečení otočit, aby se opekly dočerna ze všech stran.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

 Upečené papriky vložte do nějaké uzavíratelné nádoby (třeba hrnec s poklicí) a nechte je chvilku „zapařit“. Pak jednotlivé papriky zbavte jádřinců a svlékněte slupku. Tohle je trošku piplačka, ale nevzdávejte to.

Každou papriku rozdělte na cca 4 kousky, vložte do mísy, přidejte na plátky nakrájený česnek, slunečnicová semínka, trošku soli a pepře, olivový olej a balsamico (najděte si nějaký kvalitní, bez aditiv a přidaného cukru).

Lze případně přidat i nějaké bylinky podle chuti (provensálské koření, medvědí česnek, tymián, rozmarýn aj.)., kromě slunečnicových semínek přisypat i pár dýňových semínek. Vše promíchejte a nechte před podáváním alespoň 1 hodinu v lednici uležet.

Salát se podává studený. Buď samotný jako příloha k masu, nebo jako salát s rukolou a kousky balkánského či kozího sýru, popřípadě nivy jako hlavní chod (to platí samozřejmě jen pro primal, nikoliv pro paleo nebo Whole30 variantu).

Den se zaměstnanci pohřební služby: poslední rozloučení má dnes jiná pravidla

Tělo je nejprve pečlivě vydezinfikováno a následně uloženo do rakve. V ­té... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium MF DNES rozptyluje mýty o pohřebnictví v době koronaviru. Pohřeb do země možný je, i když se úplně nedoporučuje. O čem...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

S otužováním začali letos Špačkovi. Oblíbili si Konventský rybník, kde si mohou... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Miliardář Dědek o Pardubicích, krizi, (ne)fungování extraligy i Jágrovi

Petr Dědek, majitel HC Dynamo Pardubice. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jeho jmění se odhaduje na čtyři miliardy korun, podle magazínu Forbes je 54. nejbohatší Čech. Na přelomu roku se Petr...

J. Vlček To je mi vobjev. 23:50 29.8.2020

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!