Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Se šalvějí, zázvorem nebo s oregánem. Plněná vejce na tři způsoby s bylinkami

Plněná vejce na tři způsoby s bylinkami foto: Markéta Janďourková

Plněná vejce jsou také nedílnou součástí studeného pohoštění. Ale ruku na srdce – nechtělo by to po letech stále stejných náplní nějakou obměnu? Ne, že bych proti nesmrtelné kombinaci žloutek+kremžská+cibulka+tatarka měla nějaké výhrady, ale… přesvědčte se sami. Podstatnou součástí receptů jsou samozřejmě bylinky. Uvedené recepty jsou na jedno vejce (tedy dvě poloviny) – případný rozpočet pro více osob je tak velmi snadný.
  5:00

Základní masa je pro všechny náplně stejná – můžete si tedy nejprve připravit základ, rozdělit na tři části a ty pak ochutit. Příprava je tak velmi snadná.

Na základ (ze tří vajec) potřebujeme:

  • Jedno balení čerstvého sýra (Philadelphia)
  • vařená vejce
  • lžíce majonézy (ne víc, pak by byl základ příliš tekutý)

Jak na to? Čerstvý sýr prošleháme s majonézou. Vařená vejce oloupeme, rozpůlíme a opatrně z nich vyjmeme žloutky. Žloutky přidáme k sýrovomajonézové směsi a důkladně prošleháme. Rozdělíme na tři části a ochutíme podle následujících receptů. 

Markéta Janďourková

  • Bylinářka a diplomovaná fytopedagožka, také blogerka a fotografka.
  • Diplom fytopedagožky získala po studiu a závěrečné zkoušce na Institutu Sitya v rakouském St. Pölten a opravňuje mě vykonávat toto povolání. Má za sebou dlouholetou teorii i praxi v bylinkářství a dokáže poradit, jak získat pomoc v prastarém světě bylin, jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu a samozřejmě jak s jejich pomocí vyčarovat báječné pokrmy. 
  • Zabývá se především léčivými bylinami, jejich účinky a možnostmi jejich zpracování a využití při zdravotních potížích, dále bylinami a jejich úlohou a potenciálem ve zdravé výživě, v kulinářské oblasti i v přírodní kosmetice.
  •  Zajímá se o historii bylinářství, lidové bylinářství a magii rostlin.Více se dozvíte ZDE.

Se zázvorem

Máte rádi ostré? Pak je tato náplň to pravé pro vás.

Potřebujeme:

  • 1/3 základní směsi
  • 1 stroužek česneku
  • půl čajové lžičky kvalitní sójové omáčky
  • 1 jarní cibulku
  • 1 cm zázvoru
  • sušené mleté chilli podle chuti

Jak na to? Do směsi prolisujeme česnek a na malé kousky nakrájený zázvor. . Jarní cibulku nakrájíme nadrobno a přidáme k ostatním ingrediencím.  Přilijeme sójovou omáčku a chilli (nejlepší je přímo z mlýnku). Prošleháme a směsí plníme poloviny vajíček. Zdobíme pokrájenou jarní cibulkou.

Se šalvějí

Výborná náplň, která však není vhodná pro těhotné a kojící – při přípravě pohoštění toto mějte na paměti. Nelekejte se přípravy šalvějového pesta – zbylé pesto rozdělte do malých uzavíratelných skleniček a skladujte v lednici – vydrží dlouho. Využít je pak můžete například do těstovin.

Potřebujeme:

  • 30 g čerstvých šalvějových lístků
  • 1 stroužek česneku
  • 30 g vlašských ořechů
  • 40 g jemně strouhaného parmezánu
  • čerstvě mletý pepř
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl
  • 1/3 základní směsi

Jak na to? Šalvějové lístky a česnek nahrubo nasekejte a vložte do hmoždíře. Dobře rozmělněte. Přidejte parmezán, pepř, sůl a nasekané ořechy a dalších 5 minut důkladně zpracovávejte na pastu. Přilijte olej a promíchejte, aby pesto získalo krémovitou konzistenci. Do třetiny základní směsi zašlehejte 1½ čajové lžičky pesta. Směsí naplňte poloviny vajíček a ozdobte šalvějovými lístky.

S oreganem

Náplň vhodná i pro děti. Oblíbí si ji už jen proto, že jim chuťově připomene pizzu. Jemná a přitom výrazná, co více si přát.

Potřebujeme:

  • 1/3 základní směsi
  • 2 polévkové lžíce rajského protlaku
  • sůl
  • ½ zarovnané čajové lžičky sušeného oregana
  • ½ zarovnané čajové lžičky sušeného tymiánu

Jak na to?  Do základní směsi zašlehejte protlak. Ochuťte solí a bylinkami.  Směsí naplňte poloviny vajíček. Ozdobit je můžete lístky oregana a kouskem rajčátka.

Autor: