Středa 12. srpna 2020svátek má Klára 29 °C skoro jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Senioři jedí příliš často prošlé potraviny, tvrdí studie. Hrozí jim otrava

Seniorům nedělá problémy jen zdraví, ale i jejich léky. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Seniorům nedělá problémy jen zdraví, ale i jejich léky. | foto: Shutterstock

ŘÍM Každý třetí senior konzumuje více než jednou za měsíc prošlé potraviny. Jde nejčastěji o mléko a mléčné výrobky, ale často na jejich stole nechybějí ani pokrmy, které byly špatně zmrazeny. Spolu se špatnou hygienou a špatnou skladbou jídelníčku tak roste nebezpečí intoxikace, které se ještě zvyšuje v souvislosti s věkem konzumentů a s vysokými teplotami. Poukazuje na to studie vedená na Katolické univerzitě Nejsvětějšího srdce při poliklinice Agostino Gemelli v Římě.

Vědci se zaměřili na 200 starých lidí, jejichž průměrný věk byl 74 let. Ze studie vyplynulo, že volba skladby jídelníčku našich dědečků a babiček nijak nevyniká rovnováhou a bezpečností, přestože je správná výživa považována za zásadní faktor pro udržení zdraví ve stáří a přestože je bezpečnosti potravin přikládána velká důležitost zejména u starých lidí. Ti jsou totiž mnohem zranitelnější a jsou mnohem více vystaveni nebezpečí oslabení obranyschopnosti organismu a vzniku chronických nemocí.

Zhruba každý třetí senior přiznal, že jeho strava není vyvážená, zvláště proto, že konzumuje příliš mnoho cukrů a tuků. Celých 40 procent sledovaných starých lidí nestuduje etikety na potravinách, aby zjistili nutriční složení výrobku. Polovina dotázaných také uvedla, že potraviny před přípravou rozmrazuje při pokojové teplotě. Tím se senioři vystavují nebezpečí otravy, která může případně nastat z důvodu množení bakterií při okolní, poměrně vysoké teplotě.

„Zdraví starých lidí je prioritním cílem našeho státního zdravotnictví. Jde nejen o úsporu zdrojů, které by jinak byly vynaloženy na jejich léčbu, ale také o to, aby sami senioři začali být vědomě zodpovědní za svůj jídelníček,“ uvedli koordinátoři výzkumu profesorka Patrizia Laurentiová z Institutu veřejného zdraví a Francesco Landi z oddělení geriatrie, neurovědy a ortopedie.

Autoři studie rovněž připomněli, že v tomto směru mohou mnohem více pomáhat praktičtí lékaři. Zatím ale 30 procent sledovaných uvedlo, že informace o správné výživě získává z televize, časopisů a z internetu. Od odborných lékařů získává tyto informace 35 procent účastníků studie, ale od rodinného lékaře jen 15 procent.

Biolog Komárek: Jsme účastníky největšího sociologického experimentu všech dob

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Měsíce trvající pandemie nám převrátila životy naruby. Známý biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří...

Brzy dospěju do bodu, kdy si účet na Facebooku zruším, říká Lucie Výborná

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium „Je to hra. Hra, která by měla být přínosná, užitečná, inspirativní,“ říká o své práci moderátorka Českého rozhlasu...

Proč koronavirus už téměř nezabíjí. Vytratí se, nebo se vrátí ještě silnější?

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Koronavirus je záhadný. Nečitelný. I když ho zkoumají ti nejchytřejší lidé, pořád o něm víme málo. Chová se jinak. Je...