Čtvrtek 5. srpna 2021, svátek má Kristián
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Silvestrovské bylinkové orgie. Čekání na půlnoc s melounem i rozmarýnem

Jídlo

  6:30
Vánoční svátky a s tím i následná oslava posledního dne v roce je ve znamení hojnosti. Někdy až přílišné hojnosti. Po svátcích jsme často přejedení, víme, že jsme nechali za hlavou často kontrolu nad množstvím nebo výběrem pokrmů a dobrot.

Gorgonzola, ananas, meruňka a máta foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ

Přesto je přirozené, že si chceme užít ještě poslední šance, než se vrátíme k běžnému režimu, zahřešit a sníst zbývající cukroví a vypít ta nejlepší vína. I tak až budete připravovat občerstvení na party na poslední den v roce, odlehčete! Jde to krásně s ovocem a bylinkami.

Gorgonzola, ananas, meruňka a máta
Nakonec ochuťte čerstvě  namletým pepřem

Zvolte osvěžující chuťovky s ovocem a bylinkami

Na poslední den v roce i na jakoukoliv jinou oslavu můžeme vsadit na osvěžující, chutné a lákavé chuťovky. A bylinky jsou zde v popředí, dodají chuťovkám šmrnc, skvělé aroma a především krásně vypadají, takže je nikdo nepřehlédne. Přesto doufám, že naopak neodradí případné hlasy, které zásadně nic zeleného a voňavého nejedí. Důvodem použití bylinek v tomto případě je i nezanedbatelná výhoda, že pomáhají trávení, takže se nebudete cítit plní a přejedení. A lehká kuchyně si nezadržitelně razí cestu na výsluní v současných trendech vaření. S bylinkami tedy určitě vkročte do Nového roku již se silvestrovským předsevzetím!

O autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Autorka je nominována na Blogerku roku 2016 za blog tastejourney.cz.

Dagmar Heřtová

Promyslete kombinace surovin

Dříve než začnete s přípravou chuťovek, zvolte suroviny, které máte rádi. A nebojte se i ovocných chutí, začíná sezóna, kdy k nám proudí osvěžující plody z Latinské Ameriky, kde právě teď začíná jejich sezóna. Jednoduše ať už kdokoliv tvrdí, že jde o “zvrhlý” výběr, musím oponovat jednoduchým argumentem, že u nás právě teď sezónní ovoce není, a tak není nic špatného na exotickém ovoci, které právě teď uzrává. Dopřejte si ho, dostane se sem zpravidla velmi rychle a je, pokud neberu v úvahu levné a špatné dovozy, velmi dobré.

Chuť ovoce také podpoří likéry, dezertní vína, aperetivy nebo gin či vodka, takže pokud chcete trochu více vůní, klidně kousky melounu či ananasu namočte na chvíli do oblíbeného drinku. K melounu se výborně hodí gin, ale třeba k zvýraznění italských chutí můžete zvolit chuťově výraznější campari, aperol či cinzano. K ananasu se hodí i lehká šumivá či bílá vína anebo i vodka. Dětem, které určitě zatouží po melounu raději dejte pár kostek stranou a jen ho pokapejte šťávou z pomeranče. Před použitím takto macerovaného ovoce je nutné ho lehce okapat a osušit, než začnete s dalšími surovinami stavět věž.

Meloun a mozzarella

Vodní meloun má v Brazílii právě svoji sezónu a tak se inspiruji Waitrose a připravím z něj chuťovky s mozzarellou a rozmarýnem (právě sklizeným ze své zahrádky). Miluji ananas, takže ten výborně doplní chuť gorgonzoly, která zde evidentně hraje hlavní roli, stejně jako vlašský ořech, sušená meruňka s čerstvou mátou. Nakonec zvolím klasiku s rajčetem, mozzarellou, avokádem a čerstvou bazalkou. Všechny bylinky jsou k dispozici celoročně, ale pokud vám zatím nenamrzl rozmarýn, využijte této extrémně voňavé a oblíbení bylinky a ozdobte všechny jednohubky. A žádný strach, i k bazalce a mátě se menší množství rozmarýnu hodí. V případě melounové chuťovky je však rozmarýn zcela dominantní, poslouží vám jako efektní ozdoba! Oslava tedy může začít!

Melounové chuťovky s rozmarýnem

  • 1 červený vodní meloun
  • 2 balení mozzarellových kuliček v nálevu
  • velký svazek čerstvých rozmarýnových větviček
  • kvalitní extra panenský olivový olej na pokapání
  • čerstvě namletý černý pepř
  • koktejlová párátka

Nejdříve meloun nakrájejte i se slupkou asi na 2 cm na široké plátky. Oloupejte kůru a nakrájejte na kostky asi o velikosti 2 cm. Pokud budete meloun macerovat, dejte kostky do misky a zakápněte asi 3 lžícemi likéru či vína, přikryjte fólií a nechte až 2 hodiny nasáknout. Poté vyndejte a osušte lehce papírovým ubrouskem.

Pokud připravujete meloun bez macerování, není třeba kostky melouny osušit, jednoduše ihned tvořte chuťovky. Na meloun dejte na půlku rozkrojené kuličku mozzarelly, předtím ovšem slijte vodu a okapejte ji. Propíchněte koktejlovým párátkem a dejte na talíř. Ozdobte větvičkou čerstvého rozmarýnu. Na talíři zakápněte kvalitním extra panenským olivovým olejem a mírně okořeňte nahrubo namletým pepřem.

Čekání na půlnoc

Čekání na půlnoc

Ananasové kostky s gorgonzolou a mátou

  • 1 střední ananas
  • 1 balení italské gorgonzoly
  • několik lístků čerstvé máty
  • sáček nesířených sušených meruněk
  • misku vlašských ořechů - půlek
  • pár snítek čerstvého rozmarýnu
  • malé bambusové tyčky na gril

Nejdříve si oloupejte ananas, odkrojte vrchní a spodní část. Rozkrojte ananas vertikálně na čtvrtky, odkrojte tvrdé středy a nakrájejte na kostky asi 2-3 cm. Pokud budete ananas macerovat, dejte kostky do misky a zakápněte asi 3 lžícemi likéru či vína, přikryjte fólií a nechte až 2 hodiny nasáknout. Poté vyndejte a osušte papírovým ubrouskem.

Nakrájejte si gorgonzolu také na kostky a připravte si lístky máty a snítky rozmarýnu. Nyní dávejte na kostky ananasu lístek máty, sušenou meruňku, kostku gorgonzoly a nahoru půlku vlašského ořechu. Opatrně propíchněte dlouhou bambusovou tyčkou tak, abyste nepoškodili ořech. Na konec zapíchněte pár snítek rozmarýnu.

Se silnou chutí gorgonzoly skvěle ladí máta

Se silnou chutí gorgonzoly skvěle ladí máta

Rajčata s avokádem, mozzarellou a bazalkou

  • 300 g soudkovitých cherry rajčat
  • 1 větší zralé avokádo
  • 1 balení mozzarellových kuliček v nálevu
  • 2 hrsti čerstvé bazalky
  • pár snítek čerstvého rozmarýnu
  • kvalitní extra panenský olivový olej na pokapání
  • čerstvě namletý černý pepř
  • malé bambusové tyčky na gril

Omyjte rajčata a osušte je. Slijte nálev z mozzarelly, okapejte a rozkrojte kuličky napůl. Rozkrojte avokádo vertikálně, pootočte oběma půlkama, otevřete avokádo, nožem zasekněte pecku a vyndejte ji. Oloupejte avokádo a nakrájejte na kousky. Připravte si lístky bazalky. Nyní vezměte rajče a postavte ho širší stranou, kde je stopka, dolů na talíř. Přidejte avokádo, lístek bazalky, půlku mozzarellové kuličky a vše propíchněte bambusovou tyčkou. Ozdobte snítky rozmarýnu. Na talíři hotové zakápněte kvalitním extra panenským olivovým olejem a mírně okořeňte čerstvě namletým pepřem.

Rajčátka, avokádo, mozzarela a bazalka
Autor:

Mohlo by vás zajímat