130 let

Pomeranče ozdobte zakysanou smetanou nebo jogurtem | foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz

Recept

Silvestrovské dezerty. Pikantní pomeranče a pralinky s whisky

Jídlo
  •   8:08
Vánoční svátky jsou spojené s přemírou dobrého jídla a pití. Dopřáváme si více než je zdrávo a tak plni výčitek podvědomě toužíme po něčem čistém, osvěžujícím a zdravém. Přes všechno se tak úplně nechceme vzdát dobrot, které nás všude kolem lákají. Pikantní karamelizované pomeranče jsou pravým protilékem na vánoční excesy. Pralinky s whisky zase potěší muže.

Osvěžující a pikantně čerstvé pomeranče - pravý protilék na vánoční excesy

A tak než nastane to správné období pro sevillské pomeranče, ze kterých si vyrobíme tu nejlahodnější marmeládu, dopřejme si zatím jednu z nejlepších pomerančových odrůd Navel; šťavnaté a sladké plody mířící k nám také ze Španělska.

O autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. www.tastejourney.cz

Dagmar Heřtová

Jsou ideální na přípravu skvělého dezertu, který můžete podávat všem neočekáváným návštěvám, přepadnou-li vás ještě do Silvestra. Neobyvkle lahodný moučník si můžete dopřát i sami, máte ho hotový přesně za 25 minut! Máte-li více času a více likéru, nechte marinovat pomeranče déle, třeba celý večer a těsně před podáváním jen připravte karamel s pomerančovou kůrou. Ideální silvestrovský dezert!

Pomeranče skvěle ladí s karamelem a čistým ovocným likérem

Tajemství tohoto moučníku je ve čtyřech surovinách: Pomerančích, likéru, karamelu a ořechách. Jen je správně použít! Likér vybírejte pravý francouzský Cointreau nebo Grand Marnier, oba s pomerančovou příchutí, a ořechy zvolte pekanové nebo pistácie. Pokud nemáte k dispozici právě tyto, nahraďte mandlemi nebo vlašskými ořechy. Ty je však dobré před použitím opražit, mandle je nutné oloupat nebo použít již připravené mandlové plátky. Také budete potřebovat ostrou škrabku na pomerančovou kůru, s její pomocí vykouzlíte krásně dlouhé a tenké stužky.

Nepečený dezert

Dezert není zapečený, jen čerstvé pomeranče polijete likérem a necháte chvilku marinovat. Mezitím si připravíte karamel a ořechy. Podávejte s kysanou smetanou nebo zdravěji s bílým jogurtem. S dietou to zatím nepřehánějte a zvolte jogurt středně tučný nebo lahodný řeckého typu. Odtučněný, úplně bez tuku nebo místo tuku plný škrobu, to přece jen není tou nejlepší tečkou na pikantní dezert. Podávejte vše lehce vychlazené, lépe pak vynikne osvěžující chuť.

Karamelizované pomeranče s likérem Cointreau

  • 4 střední pomeranče Navel
  • 4 polévkové lžíce pomerančového likéru Cointreau
  • hrst nahrubo nasekaných pekanových ořechů (i pistácií) nebo opražených mandlových plátků
  • 50 g pískového cukru
  • 4-6 lžic zakysané smetany nebo středně tučného jogurtu na ozdobu

Postup: Nejdříve z jednoho omytého pomeranče oloupeme speciální škrabkou na proužky pomerančovou kůru, kterou si dáme stranou. Pomeranč poté čistě oloupeme, stejně jako všechny ostatní pomeranče, horizontálně rozpůlíme ostrým nožem a vložíme do misky, ve které dezert budeme servírovat. Mezitím si nahrubo nakrájíme pekanové ořechy. Pomeranče polijeme likérem Cointreau, posypeme nahrubo nasekanými ořechy a dáme na chvilku do chladu. V menším hrnci pozvolna zahřejeme pískový cukr a trochu studené vody.

Proužky pomerančové kůry namočené v karamelu

Stále mícháme, dokud nedosáhneme lehce zlatavé barvy karamelu. Jakmile se karamel zbarví, ztáhneme z ohně a stále mícháme. Přidáme stužky pomerančové kůry a jen rychle promícháme a obalíme v karamelu. Pracujeme rychle, karamel velmi rychle tuhne, ale přitom dáváme pozor, abychom se nespálili, v mžiku se vám nalepí na prst jako velmi horké lepidlo, které nelze sundat. Vyndáme pomeranče z chladna a směsí karamelu s pomerančovými proužky kůry je ozdobíme. Necháme trochu vychladnout a podáváme s kopečkem vychlazené zakysané smetany nebo jogurtu. Jde přece o protilék na vánoční excesy.

A pro muže - pralinky plné whisky

Pokud chcete připravit nějaký zajímavý dezert na silvestrovský stůl a všechno cukroví máte již snězené, připravte si čokoládovo ořechové koule s whisky. Nepečené ovoněné koule jsou pravým dárkem zejména pro muže, chutnají i voní jako právě nalitá whisky.
Hotové za 20 minut.

Pralinky s whisky

  • kelímek smetany ke šlehání 33% tuku ( 210 g)
  • 100 g hořké čokolády ( možné je míchat i s mléčnou v poměru 50 na 50)
  • hrst mletých ořechů, nejlépe vlašských
  • hrst a půl rozinek a kandovaného ovoce a kůry
  • 5 lžic whisky nejlépe skotské
  • 3 lžíce kakaa
  • podle potřeby asi 2 -3 vanilkové rohlíčky, linecké nebo jiné piškotové nebo jiné sušenkové drobky
  • strouhaná čokoláda na obalení

Postup: Zahřejeme smetanu v hrnci do bodu varu. Odstavíme z ohně a necháme vystydnout. Ve vodní lázni ve větší míse rozehřejeme čokoládu a necháme ji také mírně zchladnout. Mezitím dáme do mixéru s ostrým nožem rozinky, kandované ovoce a proslazovanou kůru a vše rozsekáme na jemnou pastu. Stejně můžeme takto na jemno rozsekat i ořechy, pokud nepoužijeme již ořechovou moučku.

Pomeranče ozdobte zakysanou smetanou nebo jogurtem
Whisky pralinky jsou plné ořechů, rozinek a čokolády
Proužky pomerančové kůry namočené v karamelu
Nepečené pralinky na Silvestra

Do mísy s lehce tuhnoucí čokoládou dáme smetanu, nasekané sušené a proslazované ovoce, ořechy a kakao. Vše promícháme. Směs dáme do chladničky asi 15 minut chladit a zkoušíme, zda je již tuhá tak, aby z ní šly vytvarovat kuličky. V případě potřeby přidáme rozdrobené vánoční cukroví, zamícháme a vytvarujeme koule. Obalíme v nastrouhané čokoládě, dáme do malých papírových košíčků a necháme v ledničce ještě ztuhnout. I po několika dnech jsou koule plné chutě whisky. Pravá Silvestrovská dobrota pro muže.

Autor: