Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Pivo kvašené v dubových sudech má vyzrálejší chuť

USA

  7:00
LONDÝN - Malý skotský pivovar Innis & Gunn se pokouší prorazit ve Spojených státech svou pivní specialitou kvašenou v dubovém sudu. Patří k těm firmám, které prohlašují, že si jakostní pivo zaslouží stejné zacházení jako víno nebo kořalka, procházející stejným procesem.
Pivo - ilustrační foto.

Pivo - ilustrační foto. foto: Shutterstock

"Je to něco navíc o chuti," říká podle agentury AP vrchní sládek a majitel společnosti Dougal Sharp. "Dubové kvašení čehokoli - vína, pálenky nebo piva - dodává obrovskou hloubku chuti, vyzrálosti a složitosti," dodává.

ČTĚTE TAKÉ:

Že pivo může v dubových sudech dosáhnout velké lahodnosti, se zjistilo úplnou náhodou před deseti lety, kdy Sharp dostal za úkol od irského výrobce whiskey uskladnit na určitou dobu jeho sudy naplněné pivem. To se pak mělo vylít, což se nejprve dělalo, dokud se ale nevzbouřili zaměstnanci, kteří je ochutnali a tvrdili, že jde o hříšné plýtvání.

Sharp na základě toho založil pivovar, který se na výrobu tohoto piva kvašeného 60 dní v třístupňovém procesu specializuje. Jeho Irish Whiskey Cask Stout se prodává zatím v lahvích, ale uvažuje se i o tom, že se bude podávat točené.

Kvašení v dubových sudech využívají i některé malé americké pivovary. V Česku stejný druh piva nabízí například pražský minipivovar U Medvídků, jehož nefiltrovaný a polotmavý ležák Oldgott obsahuje 5,2 procenta alkoholu.

Autoři: ,

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč